Jana Havligerová: Kocourkov bledne závistí

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: ctk

Okresní hospodářská komora v Ústí nad Labem vyzvala magistrát, starosty i občany, aby se věnovali romské problematice. Není to výzva do větru, komora má i recept: kvalifikovaně se odhadne počet Romů ve městě, zastropují se sociální dávky na třech dětech a pro zvýšení bezpečnosti se do ulic pošle vojsko.

„Armáda může začít toto dělat neodkladně a městům by to přineslo velké úspory. Strážní služba ve vyloučených lokalitách by byla ideální praktickou přípravou,“ navrhuje komora. Co dodat…

Firma ČKD Praha DIZ, dodavatel technologické části tunelu Blanka, poslala pražskému magistrátu fakturu na 628,5 milionu korun. Aby nebyla mýlka, je to dodavatel těch kabelů, které se momentálně mění. Město fakturu nepřijalo, na obzoru je možná další arbitráž. Už snad ani nemá smysl zkoumat, kdo co zavinil, kdo je a není v právu.

Příběh Blanky připomíná pohádku O slepičce a kohoutkovi. Tak snad bude mít šťastný konec. Skoro už je jedno kdy.

Jen pětina žáků devátých tříd uspěla v testech znalostí z chemie, fyziky, přírodopisu, dějepisu či zeměpisu. V témže testu obstála asi čtvrtina středoškoláků, ukázaly výsledky z 2311 základních a středních škol a víceletých gymnázií. Podle ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala výsledky devátého ročníku základních škol a třetích ročníků středních škol nenaplnily očekávání. Asi je pravda, že úroveň vzdělávání upadá na všech stupních. Ale stejně. Nebylo by už na čase otestovat ty, které příprava nejrůznějších testů – a ty se množí jak houby po dešti – tak úspěšně živí?

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: