Jana Havligerová: O vládě rozhodne únava a nálada TOP 09

Petr Gazdík

Petr Gazdík Zdroj: E15 Anna Vackova

Pár dnů před klíčovým hlasováním o změnách daní poslal prezident premiérovi a poslancům ODS staronový vzkaz: Vyšší zdanění lidí a firem ekonomické problémy Česka neřeší, ale prohlubuje. Snižovat je potřeba náklady na chod státu a státem financovaný sociální systém.

Ta slova by se, bez ironie, dala tesat do kamene. Přesto je k nim potřeba přičinit několik poznámek. Za dvacet let, po která Václav Klaus působí v politice, mimo jiné jako ministr financí a premiér, se žádné vládě nepodařilo ořezat úřady všeho druhu. Naopak, instituce stejně jako vedoucí místa v nich bobtnaly přesně podle toho, jak bylo čím dál tím více nutno uspokojovat politické potřeby jednotlivých stran jednotlivých vládních koalic. To zaprvé.

Zadruhé ani vládní sestava Václava Klause, která stála hned u dvou vládních ozdravných balíčků české ekonomiky, nakonec nedělala nic jiného, než plošně škrtala běžné výdaje ministerstev a mrazila růst mezd státních zaměstnanců. A pokud to nestačilo, zvyšovala daně. Pravda, úplně srovnávat se nedá, tehdy k tomu byl víc než dostatečný prostor v daních spotřebních.

Takže ještě jednou. Klaus má pravdu. Bohužel zkalenou tím, kdy a v jakém kontextu ji pronáší. Dnes má šestice poslanců ODS, kterým vadí Petr Nečas a tenhle odpor kryjí protestem proti zvyšování daní, znovu jednat s premiérem. O den později má dolní komora parlamentu v definitivním hlasování rozhodnout o osudu současné vlády. Nelze tedy nečíst Klausova slova také jako podporu těm, kteří zjevně usilují o jiné než dnešní vládní uspořádání.

Stokrát nic umořilo osla. Oblíbené rčení přesně sedí i na Klausova prohlášení. Únava z latentní vládní krize, jemnými náznaky povzbuzované z Hradu, se už naplno projevuje nejen v ODS, ale také v TOP 09. Právě nálada v této partaji přitom může být pro řešení prekérní situace nakonec nejdůležitější.

Zopakujme si slova představitelů druhé nejsilnější vládní strany z minulého týdne. Začal to šéf jejích poslanců Petr Gazdík výrokem, že TOP 09 se Starosty nesedí ve vládě kvůli tomu, že tam sedí Jarda nebo Franta – o vládě prý budou jednat klidně s Pepou, pokud ho zvolí místo Franty. Místopředseda téhož uskupení Miroslav Kalousek neopomněl tvrdit muziku: Pokud zůstane zachován vládní program, je jedno, kdo bude premiérem. Nezbývá než se trochu škodolibě ptát, jaký program. Církevní restituce? Anebo emisaři skrytí zrakům veřejnosti vyjednali o malinko víc?

Nechme to být. Řeči se vedou a licitace patří k politickému koloritu. I Kalousek už zase obrátil a nyní opět pevně doufá, že TOP 09 bude pokračovat ve vládě Petra Nečase a v žádné jiné. Jako by se bál, že země zůstane bez vlády. A to je opravdu nejméně pravděpodobná, vlastně nemožná varianta.