Jana Havligerová: Politici hledí kupředu

oslavy 17. listopadu

oslavy 17. listopadu Zdroj: ctk

Třetina mladých lidí do třiceti let podle průzkumu agentury Médea Research na otázku, proč slavíme 17. listopad, odpověděla: „Nevím.“ Možná je tak vlastně dobře, a nemusí nás to znepokojovat.

Existuje tudíž slušná šance, že mladí stejně tak zůstanou nezasaženi výroky, které teď, pětadvacet let po sametové revoluci o tehdejším dění pronášejí prezident republiky a další sebestřední pamětníci, kteří by rádi opanovali novodobé dějiny.

Tak, a je to venku. Šéf rezortu zdravotnictví Svatopluk Němeček se na výjezdním zasedání zdravotního výboru sněmovny ve Znojmě – jakožto i všichni ostatní – pobavil ve sklípku u skleničky a cimbálu. V mírném ovínění, jak dosvědčují přítomní, včetně poslanců z hnutí ANO, pak vyzýval zákonodárce k tanci. A hned kvůli tomu dostal za uši. Naše rada zní: Pane ministře, už ani sklenku, netančit a taky nemluvit. A to ani v soukromí. Andrej Babiš bdí.

Vicepremiér a ministr financí samozřejmě bdí i nad státní kasou. A tak už víme, co nás čeká. „U toho prvního rozpočtu jsem byl velmi velkorysý, u druhého nebudu. Jestli tam tedy ještě budu,“ prohlásil při debatě o hospodářské politice, kterou organizovala Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků. Nejspíš tak ohlásil i další vývojovou etapu hnutí ANO.

Nedávno při čekání na výsledky komunálních voleb označil Babiš svoji politickou formaci za pravicovou stranu se sociálním cítěním. To už měl za sebou přípravu plánu státních financí na příští rok. Až bude připravovat rozpočtový plán pro rok 2016, jeho ANO už zřejmě bude ryze pravicová partaj.