Jana Havligerová: Politici to nemají lehké

Stanislav Huml

Stanislav Huml Zdroj: ctk

Modří versus růžoví, aneb rezidenti kontra poslanci.Městská policie si dovolila odtáhnout auta těch zákonodárců, kteří zaparkovali své automobily v modrých zónách. A sociálního demokrata Stanislava Humla to dopálilo natolik, že takové počínání okamžitě označil za šikanu. „Pokud necháte růžovou kartičku v modré zóně za sklem – právě tou jsou pro odlišení od jiných řidičů poslanci vybaveni – budete odtaženi přednostně, na to vemte jed,“ napsal kolegům.

Možná má i pravdu, taková auta by přehlédl jen slepý. Takže – městským policistům, kteří slouží v okolí Poslanecké sněmovny a nezavírají přitom oči, rozhodně tleskáme. Rezidenti si kartu platí ze svého.

Finanční úřad vyměřil Úřadu vlády kvůli kauze ProMoPro mastnou pokutu. Za porušení rozpočtové kázně má odvést do státního rozpočtu přes pět set milionů korun. Šlendrián bývalých úředníků, těch, kteří dopustili předražení zakázky pro české předsednictví EU, má zkrátka cálovat daňový poplatník. Strakova akademie fungovat musí, výše vyměřené pokuty je přitom prakticky likvidační, bude potřeba vymyslet, komu ty peníze vlastně vzít. Sociálním ústavům, sportovcům? Možností je přece spousta.

ČEZ zrušil tendr na výstavbu dvou dalších bloků v Temelíně, a ne všichni jsou z toho zrovna nadšeni. Zvlášť to platí o starostech z přilehlých jihočeských obcí, jejichž pokladny se mohou rozloučit s očekávanými desítkami milionů korun. A také novými pracovními místy. Po tak dlouhé době, po niž politici Jihočechy krmili těšínskými jablíčky, se jim najednou bude jen těžko vysvětlovat, že v současné situaci by se budování nových věží rovnalo stavbě hladové zdi.