Jana Havligerová: Před volbami za volbami

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

A máme to z krku. Myšleno volby, samozřejmě. I když ne tak úplně, alespoň v hlavním městě ne. Prahu dál hyzdí nebývalé množství nejrůznějších volebních polepů, na mnoha místech stále ještě stojí obří reklamní hranoly, od usednutí na lavičky odrazují tváře rádobypolitiků.

Tím pádem se hned tak nedá zapomenout ani na volební hesla, která zvlášť v letošním roce a zvlášť v metropoli slibovala hory doly. Tak tedy dobrá. Přidržme se dvou z nich a pro tento čas je zobecněme. VRAŤTE NÁM PRAHU a co nejrychleji po sobě ukliďte prosím. PROSTĚ to udělejte.

Dozvuky voleb se tak jako tak ponesou veřejným prostorem ještě drahnou dobu. (Ne)výhry vedou politiky ke krkolomným spekulacím, jak neukázněné voliče, ty, kteří prostě nevolí, přitáhnout znovu k urnám. Ne že by politici hledali přednostně chyby u sebe. To voliči… Jeden tak navrhuje volby přímo kriminalizovat – idea prezidenta Zemana o povinné účasti u voleb by k ničemu jinému nejspíš nevedla. Šéf sociální demokracie by zase o týden prodloužil dobu mezi prvním a druhým kolem senátní volby.

Děkujeme pěkně. Takže připomínáme: nízká volební účast především ve druhém kole voleb do Senátu není nic nového pod sluncem. Volby do horní komory parlamentu tak vypadají od samého začátku. Nebylo by rozumnější volit na první dobrou? Kdyby se o Senát soupeřilo v jednom jediném dni, a pokud možno všedním, přinejmenším volby by byly nejen o dost jednodušší, ale hlavně levnější. Udělat něco složitě, i když to jde jednoduše, drbat se levou rukou za pravým uchem, to je fakt česká specialita.

Odsouzený a poté osvobozený exprimátor Kladna vyhrál volby