Jana Havligerová: Z cizího krev neteče

Zdeněk Žák, ministr dopravy

Zdeněk Žák, ministr dopravy Zdroj: ctk

Zatím nejvyšší trumf vynesl v předvolební kampani ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák, lídr pražské kandidátky zemanovců. Navrhuje, aby cestující nemuseli platit jízdné ve vlacích, které jezdí mimo špičku. Tedy téměř ve všech spojích.

Narvaný je totiž jen zlomek ranních a podvečerních spojů, které vozí lidi do a ze zaměstnání. V praxi by to tedy znamenalo, že státní dráhy i soukromníci budou provozovat charitu téměř čtyřiadvacet hodin denně. To je nápad za všechny prachy, samozřejmě nikoli páně ministra – z cizího krev neteče.

Je ale klidně možné, že se Žákův světový unikát uchytí. Třeba odborářům vadí, že vláda v návrhu státního rozpočtu na příští rok nechce překročit tříprocentní hranici deficitu veřejných financí, a obviňují ji ze zbabělosti. Pardon, vlastně říkají, že má málo odvahy. V Bruselu by se dal přece vyšší schodek tak lehce obhájit. No a když vláda – tedy ta nová – povolební odvahu sebere, proč by nesplnila i marnotratný sen jednoho bývalého ministra dopravy?

Kromě několika málo excesů se ale předvolební boj ubírá téměř pravidelným tempem. Partají, které škrtají na kandidátkách, přibývá. Ne všichni kandidáti jsou ale tak zpupní, aby rodnou stranu žalovali. Jako „cukrář“ tak vypadl z kandidátní listiny třeba šéf zlínské TOP 09/STAN Robert Hamrla. Byl na dvanáctém místě, a tak do ulic vyslal auto s výzvou voličům, aby kroužkovali. „Aby kandidáti stejné strany přesvědčovali voliče, ať zakroužkují právě je, je nepřijatelné,“ oznámil lídr krajské kandidátky Petr Gazdík. Jo, jo. Na majestát se nesahá.