Jana Havligerová: Žádná katastrofa, ale růžové to také není

Kontrola plynových turbín Siemensu

Kontrola plynových turbín Siemensu Zdroj: Siemens

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla. Nečekaně, znějí komentáře. Možná, rozhodně to ale nebyl blesk z čistého nebe. Pátrat po tom, kde se stala chyba, která vyvolala očekávání „pouhé“ stagnace, je ale zbytečné. Pokles nejsilnějšího evropského hospodářství po více než roce je fakt, počítat s ním musí především ty české firmy, jejichž úspěch na dobré kondici Německa závisí.

Oznámení spolkového statistického úřadu — při bližším zkoumání — přináší ještě jednu nemilou zprávu, která může mít trvalejší důsledky. Zatímco dříve šel negativní vývoj na konto periferií, teď pramení přímo z tvrdého jádra Evropské unie. Příčinou oslabeného výkonu německé ekonomiky je jednoznačně chabý výkon Francie. Ta je pro Německo vývozní destinací číslo jedna.

Německo se už zřejmě také začíná potýkat s dopady ukrajinské krize, respektive sankcemi namířenými proti Rusku. O tom svědčí rychlejší růst dovozů v porovnání s vývozem. Katastrofa to sice ještě není, situace ale rozhodně není růžová. Čeští průmyslníci si to jistě uvědomí, otázka je, zda to vezmou na vědomí i politici. Ti si zatím počínají tak, jako by Česká republika měla zaručených sedm tučných let.

Tuzemská ekonomika přitom v druhém čtvrtletí přešlapovala na místě. Podle čísel Českého statistického úřadu — mohou být ještě opravena směrem nahoru — růst hrubého domácího produktu meziročně dosáhl 2,6 procenta, mezičtvrtletně se ale nezměnil. Stagnaci má podle analytiků na svědomí výrazný pokles příjmů z prodeje tabákových výrobků. Prodejci, tak jako vždy, když vláda oznámí zdražení, hbitě zareagovali a předzásobili se, od začátku roku se pak nahromaděných cigaret postupně zbavovali. Takže odhlédneme-li od tohoto výkyvu, české hospodářství ještě pořád oživuje. Jak vachrlatá zpráva to ale je, viz výše popsané.

Ministerstvo financí neztrácí optimismus

Ministerstvo financí a také centrální banka v minulých týdnech obsadily veřejný prostor příznivými prognózami, o růstu přicházela samá dobře vypadající čísla. Ano, česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně rostla o 2,9 procenta, o žádném zázraku ale nemůže být řeč. Má to totiž jeden háček – jde o srovnání s obdobím, kdy se optimismus českých domácností i firem limitně blížil nule.

Vzít na vědomí musíme i to, že jistá dávka optimismu je pro obě instituce prostě povinná. Ostatně i německá vláda nyní dál očekává, že tamní ekonomika letos přese všechno vzroste o 1,8 procenta. Nicméně oživení celé eurozóny je stále až příliš křehké. Jak známo, s křehkým zbožím je potřeba manipulovat nanejvýš opatrně. I s každým zásahem do ekonomiky by se tedy mělo zacházet, jako by byl opatřen nápisem Fragile, handle with care! Thank You.