Jana Havligerová: Zpráva o stavu ekonomiky

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

Pokud se opravdu vážně zajímáte o stav domácího hospodářství, nemělo by vám uniknout hodnocení ministra financí Miroslava Kalouska: „Ekonomika se nadále nachází v záporné produkční mezeře, která za první pololetí dosáhla zhruba dvě procenta potenciálního produktu. Setrvávání ekonomiky v záporné produkční mezeře neumožňuje zlepšení na trhu práce. S ohledem na to, že ekonomika se i v roce 2013 bude nacházet v záporné produkční mezeře, a vzhledem k relativní rigiditě trhu práce očekáváme…“

Rozumíme, pane ministře. Jsme poněkud ve srabu a hned tak se z něho nevyhrabeme. Při projednávání státního rozpočtu se poslancům vládní koalice do diskuze příliš nechtělo. Výrazně do ní zasáhl snad jen předseda pražské TOP 09 František Laudát. Jak řekl, chápe populismus.

V Dánsku se také hádají o nějaké zlomky procenta vyšších daní a opozice do toho buší jako do zásadního
tématu. „Kdybych byl v opozici, tak ho (rozpočet) roztrhám možná taky.

Ale z úplně jiných pozic, protože bych říkal, co je tam navíc a co tam chybí,“ zdůraznil. To muselo Kalouska potěšit — není nad zastání z vlastních řad. Poslance ovšem minulý týden více než jednání o rozpočtu na příští rok zajímala vládní rošáda, která se odehraje, jak ohlásil premiér, nejpozději do 10. prosince. Kuloáry spekulacemi přímo přetékaly, žije jimi i Facebook. Tak aby nám nic neuteklo, jedna z hlavy Víta Bárty.

Podle něj chce rošádu využít místopředseda TOP 09 Kalousek k pojištění církevních restitucí. Proto usiluje o získání pozice ministra zemědělství pro spolustraníka Pavola Lukšu.