Jana Havlingerová: S maturitou jsou trable

Ministr školství Marcel Chládek

Ministr školství Marcel Chládek Zdroj: ctk

Na tapetě sociálních sítí jsou už zase maturity. Obří diskuzi rozpoutala jedna z úloh letošního maturitního testu z češtiny. Studenti měli k přízvisku Iškariotský přiřadit správné jméno. Někteří o Jidášovi v životě nikdy neslyšeli, a tak vehementně protestují. Jak to tak vypadá, některé střední školy už teď vycházejí vstříc ministru školství přesvědčenému o tom, že všeobecné vzdělání je k ničemu.

A ještě dodatek ke vzdělávání. Jak zjistil on-line deník Týden, k rádcům ministerstva školství patří Petr Kolář, prorektor Univerzity Jana Amose Komenského. To je onen soukromý vzdělávací ústav, o němž Akreditační komise soudí, že dlouhodobě není schopen plnit funkci vysoké školy jako centra vzdělanosti. Kolářovy rady se – jak jinak – týkají toho, jak by vysoké školy měly správně fungovat.

Ústav pro českou literaturu zveřejnil na Facebooku kopii článku spisovatele Jana Drdy, který vyšel v literárních novinách z roku 1958. Dotyčný v něm napadá novináře Ferdinanda Peroutku za to, že se scházel s Ernstem Eisenlohrem, předválečným německým velvyslancem v Československu.

„Eisenlohr byl gentleman, který to myslel dobře, ale nic nemohl zmoci,“ cituje Drda údajná Peroutkova slova. Výborně. Takže už víme, co o význačném prvorepublikovém novináři tvrdí prezident republiky, jeho mluvčí – exredaktor komunistických Haló novin – a komunistický spisovatel. Máme si snad myslet, že Peroutka, který mimo jiné deset let vedl české oddělení rádia Svobodná Evropa, byl bývalým komunistům a levičákům vůbec trnem v oku?