Jaroslav Bukovský: Češi, na Východ!

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Levné hotely v cenově příznivých destinacích rozvíjejících se zemí EU zažívají letos v létě pozoruhodný úkaz. Napříč lacinými restauranty, přímořskými supermarkety a půjčovnami padesátkových skútrů se rozléhá nesouhlasné mručení.

Tajuplný zvuk vychází z pokojů českých turistů, kterým letos přepočet místních cen do slabší koruny smrdí o poznání více než loni. Díky, či snad kvůli, shodě geopolitických náhod se však ve zbytku léta egodrásajícímu turistickému masochismu věnovat zdaleka není třeba. Postačí vyrazit s plavkami a kreditkou správným směrem.

Luxusní restaurace i půjčovny aut na Ukrajině jsou díky propadu místní měny o polovinu levnější. Jen pozor, aby z vašeho hotelu neudělali kasárna. Ať už té či oné mocnosti.

Českému trendu Chinofilii nezůstala nic dlužna ani Česká televize. Kavčí hory navázaly spolupráci s čínskou státní televizí, smyslem prý má být vzájemná družba v podobě výměny pořadů. Z Česka do Pekingu prý zamíří cestopisy, obsah balíků v opačném směru zatím není znám. ČT tak po čtvrtstoletí obnovila desetiletí trvající úspěšnou spolupráci mezi oběma institucemi hájícími co jiného než veřejné blaho. Až uvidíte na dvojce rozjuchaného Maa, může za to Východ!

Prekérní ráno dnes zažívají všichni v kauze NWR. Členové vedení těžaře se bojí, aby jejich křesla neodvála insolvence, věřitelé se modlí, aby dostali almužnu, a akcionáři doufají, že těžař na burze nepropadne tam, kam experti věští. Inu věř, a víra tvá tě možná uzdraví. Aspoň někoho.