Jaroslav Bukovský: Jak Z toho ven?

Členové skupiny Ztohoven s červenými trenýrkami, které pověsili na střechu Pražského hradu

Členové skupiny Ztohoven s červenými trenýrkami, které pověsili na střechu Pražského hradu Zdroj: Ztohoven

Na několik set milionů korun vyjde stát takzvaná trenýrková pojistka. Hradní pán se propříště hodlá v úřadě obklopit stovkou nových policistů, kteří budou mít za úkol předejít možné úhoně hlavy státu. K ochraně starého pána mají být nainstalovány i vševidoucí bezpečnostní systémy.

Technika je nastavena tak, aby odhalila přítomnost rudých trenýrek na vzdálenost stovky metrů. Policisté v ochranných oblecích budou oprávněni tento morálně toxický materiál zabavit, popřípadě takto zjevně nebezpečně oblečeného muže převléknout.

Hradní pozorovatelé se shodují, že hrozba útoku z řad prádelní spodiny den ode dne sílí. Návštěvníci Hradu, ptáte se, jak Z toho ven? Snad začít chodit o víkendu na Vyšehrad. Anebo začít nosit moderní spodní prádlo.

Co spojuje čínské uklízečky, automechaniky, klempíře, učitele, prodavačky, kádrováky, komunisty, nestraníky, podnikatele, úředníky, vojáky i nevojáky, důchodce i studenty, jinými slovy, co je momentálně hlavní tmelicí ideou čínského národa? Prodej akcií. Ne snad proto, že by v příštích letech hodlali polevit v práci i spotřebě, důvod je podstatně hrozivější.

Čínské špičky totiž posedl rozmarný ďábel tahající za klíčové nitky v ekonomice podle zcela náhodného scénáře. Jeden den měnu oslabí, druhý den posílí, jednou rudě vidícímu lidu zahrozí zavřením burzy, o pár dnů později vezme výnos zpět. Investoři, ptáte se, jak Z toho ven? Nakoupit akcie producentů rudých trenýrek. Jejich (s)potřeba má perspektivně růst.

Čtěte také další zápisníky redaktorů E15: