Komentář Adama Kotrbatého: Wikipedie stávkou odkryla vlastní pokrytectví a hlad po penězích

Wikipedie

Wikipedie Zdroj: Štěpán Bruner

Wikipedia
2
Fotogalerie

Česká Wikipedie spolu s několika dalšími verzemi této populární otevřené encyklopedie spustila ve čtvrtek jednodenní stávku, kterou protestuje proti možnému přijetí směrnice o autorském právu v Evropském parlamentu. Stejně jako jiné zájmové skupiny, má i Wikipedie na takový krok právo. V jejím případě je ale zarážející pokrytectví, s jakým k akci přistupuje.

Černá stránka, výstražný titulek psaný velkými písmeny a se zažlucenými slovy „poslední šance“. Styl známý spíše z dezinformačních webů dnes uvidí čtenáři, kteří se pokusí dostat k obsahu (nejen) české Wikipedie.

Encyklopedisté varují před údajným ovlivněním svobody internetu a internetové spolupráce, pokud v Evropském parlamentu projde směrnice o autorském právu, která by měla mimo jiné pomoci vydavatelům k férovějšímu postavení při jednáních s duopolem technologických gigantů Googlu a Facebooku.

Už první argument wikipedistů je lež. Směrnice cenzuru internetu nepřináší. Změnu dosavadní podoby sítě ale zcela jistě ano. A je otázka, zda současný stav, kdy si giganti bez zaplacení vezmou obsah vytvořený někým jiným a následně na něm vydělávají, je ten, který skutečně chceme. Pokud wikipedisté ano, měli by světu říct, kde budou brát informace potřebné pro tvorbu encyklopedie, až mediální domy nebudou mít na vytváření kvalitních věcí peníze.

Než se dostaneme přímo k tomu, v čem spočívá pokrytectví organizátorů čtvrteční stávky, dodejme pro kontext, že Wikipedie, respektive její provozovatel nezisková organizace Wikimedia, dostala od Googlu za posledních deset let více než 7,5 milionu dolarů (asi 170 milionů korun). Letos v lednu přispěla firma encyklopedii 3 miliony dolarů (asi 67 miliony korun).

Wikipedie tak vystupuje z pozice někoho, kdo je logicky silně ovlivněný svým finančním zájmem. Na příspěvcích sponzorů je de facto závislá, vlastní zisky negeneruje. Její pokrytectví se asi nejlépe ukázalo během čtvrtečního ranního rozhovoru na České televizi. „Je nutno říct, že první den se moc věcí nezmění. Wikipedie je z některých článků (chystané směrnice) výslovně vyňata a nebudou se jí týkat. Nebudeme muset například filtrovat obsah, který se na Wikipedii nahrává,“ řekl v ČT předseda spolku Wikimedia ČR Vojtěch Dostál.

Zbytek článku se dočtete na stránkách Info.cz zde >>>