Komentář Aleny Vitáskové: Kdo mydlí schody premiérovi? Může se premiér dočkat dalšího obvinění?

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: profimedia.cz

Vláda Andreje Babiše provedla změny ve vedení Energetického regulačního úřadu a to v rozporu s Energetickým zákonem. Někdo mu musel připravit podklady, tím je myšleno právní návrh na odvolání předsedy Rady a jmenování nového předsedy Rady ERÚ.

 

Pouze hypoteticky, pokud to byl někdo z okolí nově jmenovaného předsedy Rady, můžeme se domnívat, že za každou cenu chtěl docílit, aby jeho návrh vláda schválila. Odpovědnost nese přece premiér. Pokud tam jsou nedostatky v takovém rozsahu, že jsou dokonce v rozporu s Energetickým zákonem, tak je to věc zase jen premiéra, neměl takový materiál na vládu předložit, lépe řečeno měl předkladateli takový materiál vrátit.

Podaří se předkladateli materiálu pro vládu dostat premiéra do obtíží? Může se premiér dočkat dalšího obvinění? Vyhodnotí státní zástupce, že se jedná o trestní čin, bude aktéry trestně stíhat? O tom, že nový předseda Rady ERÚ pravděpodobně dle dostupných informací nesplňuje podmínky podle Energetického zákona je vážná věc a následné škody jsou celospolečenského významu.

Pokud policie a státní zástupce podezření z trestného činu potvrdí, bude muset pravděpodobně obvinit minimálně část členů vlády, kteří se na těchto případných nezákonnostech podíleli. Bylo by to poprvé, co by mohli být členové vlády obviněni jako organizovaná skupina?

Proč vládě nevadí lidé, kteří nesou spoluzodpovědnost za miliardové dopady do veřejných financí za nastavení cen pro fotovoltaiky? Mimo jiné se to týká člena Rady ERÚ Rostislava Krejcara, který měl podporu jak Sobotkovy vlády, tak nyní vlády Andreje Babiše.

Proč mají tito lidé takovou podporu politiků?

Autorka je někdejší předsedkyní Energetického regulačního úřadu