Komentář Jany Havligerové: Ani Babiš nedá slevu zadarmo

Andrej Babiš na sjezdu STAN

Andrej Babiš na sjezdu STAN Zdroj: Karel Kopáč

Andrej Babiš, Miloš Zeman - ilsitrační snímek.
Obchodník na Zanzibaru si otevřel krámek Agrofert
3
Fotogalerie

Daně se samy nevyberou, hlásá náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová skoro vždy při obhajobě restriktivních opatření, která v poslední době dopadají na hlavy podnikatelů a drobných živnostníků. 

Tedy kontrolního hlášení a elektronické evidence tržeb. A dodává, že na tom, aby se státu lépe inkasovalo, už se práce udělala. Další kroky podle ní budou mířit k tomu, aby odvádění daní nevyvolávalo v lidech takovou nechuť. Stalo se, první drobný krůček učinili poslanci. Schválili nový daňový balíček.

Ten sice obsahuje hlavně vyšší daňovou slevu na děti, ale kromě toho vrací do zákona paragraf, podle kterého budou mít živnostníci opět možnost uplatnit slevy na manželku a děti. Platit by vše mělo od dubna. Přívětivost ministerstva financí má ale své meze. Přibalena je i změna pravidel pro výdajové paušály živnostníků. Jak jinak, přísnější. Limit příjmů, který určoval okruh živnostníků a drobných podnikatelů, jimž mají výdajové paušály ulehčit výpočet základu daně, se má zkrátit na polovinu, ze dvou milionů korun ročně na milion.

Finanční správa, která jde po každé koruně, nemá přesný odhad, kolika lidí se nové pravidlo dotkne. Operuje ale s představou, že ti, co nebudou využívat výdajový paušál, si obratem začnou vést účetnictví, a stát z nich tak vyždímá více peněz. Teoreticky to platí.

Andrej Babiš má svého fanouška i na Zanzibaru. Podívejte se:  

Praxe ovšem může být i opačná. Více drobných živnostníků a podnikatelů začne „účtovat“ z ruky do ruky. U drobných služeb to není žádná výjimka, taková transakce je koneckonců výhodná pro obě strany. Jen stát přitom utře.

Schválením daňového balíčku zhasla i poslední naděje těch, kteří doufali, že by se ještě mohla změnit pravidla pro elektronickou evidenci tržeb. Výjimku nedostanou ani podnikatelé s nejmenšími příjmy, pokud by se přihlásili k paušální dani, jak navrhoval ministr financí, ani stánkaři z farmářských trhů, což byla představa lidovců.

Z daňového balíčku se stal standardní volební dárek, kterým se na náměstích mohou chlubit všechny vládní strany. Docela rychlý byl šéf sociální demokracie: „Dobrá zpráva pro rodiny s více dětmi, kterým dále snižujeme daně,“ napsal okamžitě po hlasování Bohuslav Sobotka na Twitteru. Z daňového balíčku ovšem čouhá i podstatnější záležitost. České daňové právo je mimořádně složité, chaotické a ne vždy srozumitelné.

Není to žádná novinka, množství daňových novel už nikdo nepočítá. K tomu ovšem nově přistupuje fakt, že nikdy není jisté, kdy příslušné změny začnou platit.Viz daňový balíček – platit měl od letošního ledna, leč má zpoždění. Sorry jako. Daně se samy nevyberou a lidé je nikdy nebudou platit s nadšením. Daňové břímě by ale bylo snesitelnější, pokud by daňový systém byl jednodušší a předvídatelný