Komentář Martina Čabana: Kampaň v kulisách, které vydrží

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš Zdroj: čtk

Andrej Babiš
Prezident Miloš Zeman během schůzky s premiérem Bohuslavem Sobotkou kvůli demisi premiéra.
Premiér Bohuslav Sobotka s prezidentem Milošem Zemanem při schůzce na Pražském hradě kvůli demisi předsedy vlády.
Miloš Zeman
Bohuslav Sobotka
8
Fotogalerie

Ministr financí Andrej Babiš včera zopakoval, že sám odstoupit nehodlá. V emotivním projevu tedy sdělil poslancům, že ho mají raději zavřít nebo zastřelit, ale to byla pravděpodobně nadsázka. Jisté je, že česká politická krize trvá. Úsilím Pražského hradu úspěšně přešla z krize vládní, v níž je role prezidenta silně omezená, v krizi ústavní, v níž se hrací pole Miloše Zemana výrazně rozšiřuje.

„Chci vysvětlit občanům, že je to souboj o budoucnost této země,“ hřímal včera Babiš před poslanci. Dlužno dodat, že záhy po schválení programu schůze Babiš bojiště opustil. S tím soubojem měl nicméně pravdu. Na tom, že jde o střet tradiční politiky a politiky nové, zastoupené hnutím ANO, se dokonce shodují obě strany. Liší se ve výkladech a definicích, nicméně ten střet je nadmíru přehledný.

Což je dobře. Na současné chaotické dění je třeba hledět jako na divadlo, v němž se voličům předvádějí politici v čím dál vyhraněnějších rolích. Je to dost novátorská forma předvolební kampaně. Možná je to i příliš cynický pohled na něco, co jiní analytici považují za střet civilizací nad osudem demokracie. Ale je to pohled, který pomáhá orientaci.

Nabízí se samozřejmě otázka, jestli kulisy vydrží pět měsíců takto náročného představení. Měly by. Je pravda, že ústava trpí a exekutiva je fakticky paralyzovaná. Na druhé straně je pravda, že vláda má fakticky hotovo, přinejmenším z hlediska naplnění svého programu, a ekonomika je v kondici, v jaké dlouho nebyla. Finanční trhy žádné znepokojení neprojevují. Nějakou chvíli politické nestability tedy vydržíme.

Bylo by ovšem dobré ji nepromarnit a představení sledovat. Například výkon, k němuž se v posledních dnech vzepjal premiér Bohuslav Sobotka, je pozoruhodný. Jeho možná zoufalý, ale otevřený a nad očekávání statečný boj proti mstivosti Pražského hradu je docela sympatický.

Pokaždé když se Miloš Zeman pokusí chopit režie, dokáže Sobotka uhnout. Nepřinesl svou demisi, když Zeman chtěl. Odmítl vypovědět koaliční smlouvu, i když tím Hrad podmiňuje odvolání Babiše, a raději prý bude riskovat kompetenční spor. Pod praporem politické kultury přiměl k demisi svou ministryni školství. Nenechal se rozhodit, když Zeman klukovsky svolal koaliční jednání ve chvíli, kdy letadlo s premiérem opouštělo kbelské letiště.

Podívejte se na video z demonstrace proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi:

Video placeholde

Demonstrace PROČ? PROTO! na Václavském náměstí • Martin Bartkovský

Překvapivě pasivní je ve srovnání se Sobotkou a Zemanem v této divadelní hře Babiš. Měl nachystané etudy na mučednická témata, které se teď moc nehodí, a nic jiného nemá po ruce. Proto zaujal plačtivou pózu a pevně se drží hradních sukní, které mu z mocenských důvodů poskytují zatím bytelnou ochranu.

Jak představení dopadne, nevíme. Každý jej může číst, jak je libo. Zároveň je třeba doufat, že se z této formy předvolební kampaně nestane forma tradiční. Nicméně pro podzimní volby platí, že kdo bude představení sledovat, nepůjde k volební urně, sněmovní ani prezidentské, neinformován.