Komentář Martina Čabana: Za deset let důstojněji

Vojenská přehlídka uspořádaná ke 100. výročí vzniku Československa se konala 28. října 2018 v Praze na Evropské třídě.

Vojenská přehlídka uspořádaná ke 100. výročí vzniku Československa se konala 28. října 2018 v Praze na Evropské třídě. Zdroj: ČTK

Vojenská přehlídka uspořádaná ke 100. výročí vzniku Československa se konala 28. října 2018 v Praze na Evropské třídě.
Vojenská přehlídka uspořádaná ke 100. výročí vzniku Československa se konala 28. října 2018 v Praze na Evropské třídě.
3
Fotogalerie

Slavení výročí, když už nějaké přijde dost důležité i hlavě státu, nám docela jde. Dvacet let od vstupu do NATO prezidentu Zemanovi jako důležité výročí přijde. Jistě i proto, že se o české členství v Alianci sám nemalou měrou zasloužil, za což mu patří dík a v moderních českých politických dějinách jedno z čestných míst, ať už si jej svým působením na Hradě přizdobí čímkoli. NATO představuje pro Česko jak bezpečnostní záruky, tak geopolitickou kotvu, díky níž s námi velmocenské vlny od východu cloumají výrazně méně, než by cloumat mohly.

Důstojnosti oslavám ubíralo jen několik málo věcí. Tou zcela marginální, byť nepřehlédnutelnou, byl velký počet prázdných židlí v sále, jímž zněly státnické projevy čtyř prezidentů, šéfů obou komor českého parlamentu i vysoké představitelky Aliance. Kde se stala chybka, se asi teprve dozvíme.

Ale třeba expremiér Topolánek si na Twitteru postěžoval, že jej nepozvali, což je, pokud si nevymýšlí, docela ostuda. Přinejmenším proto, že jde přes všechny možné jiné výhrady o nezpochybnitelně prozápadního politika nakloněného existenci Aliance.

Mnohem větší problém je, že výročí svého členství slavíme z pozice černého pasažéra. Nikoli vojenského – čeští vojáci naopak dělají své zemi v zahraničních misích čest –, ale finančního. Dvě procenta HDP jsme do obranné kapitoly rozpočtu poslali naposledy v roce 2005. Neposílala je tam ostatně ani vláda zmíněného Mirka Topolánka. Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová spočítala celkový dluh Česka vůči Alianci na 450 miliard, což je docela ostudné číslo.

Fakt, že v tom ani zdaleka nejsme sami a že závazek plní jen pět členů paktu, na tom nic nemění. Je dobře, že se z toho opět stává téma, ale není to bohužel poprvé. Aliančním závazkem se v minulých letech mávalo mnohokrát, zatímco výdaje na obranu spokojeně klesaly. Držme proto politikům palce, ať můžeme 30. výročí vstupu do NATO oslavit ještě důstojněji, totiž bez pocitu, že se léta bezpečně a pohodlně vezeme, zatímco benzin platí někdo jiný.