Komentář Martina Lobotky: ČNB koná, pomoci teď musí vláda

Sídlo České národní banky

Sídlo České národní banky Zdroj: Kryštof Nosek

Česká národní banka, ilustrační foto
Sídlo České národní banky
Sídlo České národní banky
4
Fotogalerie

Po Fedu, který v neděli srazil sazby na nulu, se v pondělí dala do akce i Česká národní banka. Tatáž, která ještě počátkem února zvyšovala sazby, ačkoliv o signály, že budoucnost je spíše černá než růžová, nouze nebyla. Na mimořádném zasedání snížila sazby o 50 bazických bodů. A snad jen obava o kurz zabránila snížení razantnějšímu, k němuž mohlo (nebo mělo) dojít – a k němuž s jistotou dojde.

Česká národní banka případné excesivní oslabení koruny může, ale prozatím nechce, lehce korigovat prodejem eur ze svých obrovských devizových rezerv, a dokonce z něj i profitovat. Eura nakupovala za 27 korun, nyní by je prodávala dráž. Nicměně ani kdyby sazby klesly na nulu, hmatatelný efekt to v současné situaci nepřinese. 

Desetiprocentní pokles akciových trhů v Americe poté, co Fed ohlásil 700miliardový balíček odkupu aktiv a srazil sazby na nulu, mluví jasně o tom, co si trhy o měnové politice nyní myslí. Cetrální banky v boji s mikroskopickým patogenem nemají účinné zbraně.

Ano, razantní uvolnění politiky dokáže zmírnit rizika, ovšem jen ta extrémní. Šok, který pramení v reálné ekonomice, povede k zadrhnutí finančního sektoru. To se zatím neděje a v podmínkách překapitalizovaného a hodně likvidního bankovního sektoru ani hned tak dít nebude.

Recesi se ani s ČNB tedy s jistotou nevyhneme. Může ale být mělká a krátká nebo hluboká a dlouhá. To vše závisí na vládě, před níž stojí dva klíčové úkoly. Dostat epidemii pod kontrolu a pomocí fiskální politiky přebrat otěže a firmám i spotřebitelům pomoci s návratem do normálnosti.

Bohužel v obou ohledech vláda zatím selhává. Ani po měsíci nejsou v ulicích vozy distribuující ochranné pomůcky. A ačkoliv premiér vyhlašuje, že ho deficit nyní nezajímá, s minimem rezerv, které si za pět let růstu vytvořil, se mu jistě představa novinových titulků ohlašujících dvousetmiliardový deficit v lednu příštího roku moc nezamlouvá. A podle toho (ne)koná. Obhlídky skladů a podobné marketingové činy jsou tím posledním, co momentálně země potřebuje.

Česká národí banka udělala, co mohla. Teď už sama moc nezmůže. Pomoc musí přijít ze Strakovy akademie.