Komentář Roberta Maleckého: Trable s pomlázkou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: iStock

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Epidemie snad zvolna zpomaluje, tvrdé restrikce a omezení pohybu srazila čísla dolů, pořád ale na vysoké hodnoty. Situace v nemocnicích je dál kritická. Češi řeší Velikonoce a ministerstvo průmyslu se hádá s obchodníky, zda smějí prodávat malovaná vejce a pomlázky. Vítejte v Absurdistánu, vzor březen 2021.

Kráčíte hlubokým temným lesem, kolem vás padají mrtvoly, jste skoro na konci sil, když se v dáli objeví šeravý úsvit, náznak naděje. Vtom zpoza stromu vyskočí děsivý duch lesa, často s tváří připomínající některého z našich politiků, a vykřikne to slovo: Rozvolňování!

Velikonoce jsou obecně symbolem vzkříšení, v době pandemické dvojnásob, když už jejich datum navíc tak hezky vyšlo krátce za horizont aktuálně platného nouzového stavu. Omezení pohybu podle dat mobility funguje především směrem od Prahy ven, mezi okresy už méně. Přeloženo do srozumitelné řeči: dvoumilionová aglomerace hlavního města nejezdí na chalupy. A přitom zahrádky volají.

Máme s tím zkušenosti z loňska. Po březnové uzávěře přišlo první rozvolnění právě před velikonočním víkendem, kdy se otevřely hobbymarkety. „Uvědomujeme si, že se blíží Velikonoce, a lidé si budou chtít například udělat něco na zahradě,“ nechal se tehdy slyšet ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Rajčata nepočkají, podobný tlak směrem k velikonočním svátkům vidíme i letos.

Dostal ovšem absurdní podobu sporu, zda se pomlázky, malovaná vejce a péřová kuřátka smějí prodávat v supermarketech. Obchodníci tvrdí, že ano. Jde prý o pietní zboží, případně domácí potřeby. Za ministerstvo průmyslu a obchodu kontruje úřednice Miluše Trefancová.

„Velikonoční potřeby nespadají do výjimek uvedených v příslušném usnesení vlády, které omezuje maloobchodní prodej,“ uvedla pro Seznam Zprávy, které na kauzu upozornily.

Trefancová poněkud temně dodala, že vymáhání přijatých protikrizových opatření má v kompetenci Policie ČR, čímž podnítila naši obrazotvornost k představám, jak policie nahání před obchody naháněče s pomlázkou. No, žijeme prostě krásnou dobu.

Co se Velikonoc týče, prý letos „nebudou normální“, říká místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček. Premiér Andrej Babiš mluví o možném rozvolnění, ale až po Velikonocích. A na stole je i varianta zavřít na Velikonoce úplně všechno, aby se využil efekt, kdy by velké podniky stejně utlumovaly výrobu – plán představil matematik René Levínský. Kterou cestu si vybereme? Rozhodnutí nechala vláda na ministru zdravotnictví. Česko má s rozvolňováním motivovaným nadcházejícími svátky ještě jednu loňskou zkušenost.

Týkala se Vánoc, které si vláda netroufla ani přes varovný nárůst počtu případů lidu odepřít. Opatření tehdy přišla pozdě, zpoždění stálo za lednovou vlnou, kvůli které jsme se navíc o měsíc později odráželi do únorového průšvihu z podstatně horších pozic. Za chybu to před dvěma týdny ve sněmovně označil i premiér Babiš. Čili znovu: jakou cestu si vybereme?

Velikonoce jsou symbolem vzkříšení, ale také oběti. Pokud bereme vážně slova premiéra Babiše, že tento lockdown je už opravdu, ale opravdu poslední, dá se očekávat, že nouzový stav tentokrát pokryje i velikonoční víkend. Rajčata budou muset počkat.

A malé edukativní okénko na závěr. Pomlázka se nekupuje v supermarketu, ani kdyby byla třikrát označena jako pietní zboží. Pomlázka se plete z vrbového proutí. Nemáte zač.