Komentáře Daniela Nováka: Zelenina a migranti

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta E15

Čeští fabrikanti volají po dovozu pracovní síly z ciziny. Samozřejmě jen té „kulturně blízké“. Průmyslová města typů Kolína jsou plná dělnických ubytoven. Přestože jejich osazenstvo je většinou z „kulturně blízkých“ zemí, nevypadá to, že by mezi nimi a místními probíhala družba. 

Ale spojnice tam přece jen budou. Agenturní cizinec je pro továrníka stejný hadr na holi jako agenturní tuzemec. Kostely o nedělích a svátcích plní tito migranti s podobnou vervou jako Češi, herny a špeluňky též. A vepřové určitě baští taky.

Patálie Deutsche Bank vyvolaly zpátky strašidla krize. Nový šrumec v ekonomice je možná na obzoru. Pak budou pracovní migranti první, kdo poletí. Těžko říct, jestli domů. Na dlažbu určitě. A nikdo nebude řešit jejich „kulturní blízkost“.

Analytiky ale případný pád Deutsche Bank neděsí, české banky mají být stabilní. V roce 2007 rovněž prorokovali, že vzdálené turbulence způsobené špatnými hypotékami se dotknou jen USA. My stojíme na zdravých fundamentech. Takže žádný strach.

Hipsteři mají nový hit: všelijak zkroucenou zeleninu, kterou by řetězce vyhodily. Jeden z velkých e-shopů s potravinami hlásí, že „ošklivá“ zelenina jde na dračku. Hipsterovi už zkrátka nestačí mrkev od babičky hnojená slepičinci. Potřebuje karotku příslušně pokřivenou.