Marek Schwarzmann: Logo a cyklisté

zápisník, Marek Schwarzmann

zápisník, Marek Schwarzmann Zdroj: E15

Hrad má svou televizi. A k tomu logo. A je to možná i docela hezké logo. Až snad na takovou drobnost. Jak pravil jistý můj kamarád, „já tam prostě vidím nějaký ty passy“.

Kolega Šašek občas na stránkách deníku E15 lamentuje, jací že to ti čeští cyklisté jsou nevychovaní hulváti a drzouni. Že si jezdí po chodníku, že nezvoní, když předjíždějí, že se pletou chodcům do cesty. Šašek patrně ještě nenavštívil Nizozemsko.

Tamní občané totiž podle mého dovolenkového zjištění povýšili cyklistické hulvátství na doslova mistrovství v hovadismu. Samozřejmě, všechny tamní cyklisty nejde házet do jednoho pytle, ale o výrazně vyšším procentuálním podílu cykloblbců na tamních stezkách lze hovořit určitě.

Cyklista si v zemi tulipánů a větrných mlýnů může dělat, co se mu zlíbí. Má pro sebe vyhrazenou mnohde až třetinu silničního pruhu, semafory mu dávají přednostně zelenou a má také absolutní přednost, pokud mu jinak nenařizuje semafor.

Veškeré takové hýčkání má ale za následek zásadní nešvar – vede k rozmazlování. Tamní cyklisté moc nehledí napravo či nalevo, prostě si jedou. Viděl jsem jednoho, jak svým cyklozvonečkem zběsile cinkal na řidičku auta, která mu z nějakého důvodu nechtěla nebo nemohla uhnout stranou, aby mohl projet.