Marek Schwarzmann: Světýlka a Wi-Fi

Free Wi-Fi.

Free Wi-Fi.

Tak se zase blíží ten svátek na konci roku, Vánoce, tedy křesťany okopírované oslavy Slunovratu, starořímské saturnálie, keltský slunovrat Yule či oslavy zrození Boha slunce a světla obecně. Dnešní víra v ekonomiku a ekonomy by si možná žádala oficiální přejmenování tohoto svátku na, řekněme, ekonomikálie, nemyslíte?

Týká se to nejen vnímání role ekonomiky a peněz ve společnosti, ale i toho bordelu, který se na nás z obchodů hrne: popové koledy, slevy, kýče či blikátka, která vzhledem k definici svátku na konci roku nejsou zase tak mimo. Vždyť Římané si o saturnáliích darovali zapálenou svíčku jakožto světlo a teplo pro nevlídné zimní dny, židovský svátek chanuka si světlo také přivlastnil a o adventních svíčkách se asi nemá cenu rozepisovat, tak proč bychom si v průběhu ekonomikálií nemohli také posvítit, třeba elektrickými světýlky?

Nesmíte to s nimi ale zase moc přehánět, nebo vám nepůjde internet. Této zásadní problematice se nedávno věnoval britský regulační orgán Ofcom, který světýlka jmenoval jako možného zabijáka domácího internetového připojení přes Wi-Fi. Dráty nejrůznějších blikátek totiž nejsou stíněné, a pokud to s výzdobou přeženete, mohlo by se to fatálně podepsat na kvalitě zážitku z internetového brouzdání o slunovratu/svátku slunce/chanuce/štědrém dni či ekonomikáliích.