Martin Čaban: Vít Bárta si nemohl vybírat

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: mediafax

Policie dostane do rukou dalšího politika. Exministr dopravy, „superguru“ a šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta požádá sněmovní imunitní výbor a potažmo i sněmovnu samotnou, aby byl vydán k trestnímu stíhání kvůli podezření z korupce. Skvělé.

Bárta ovšem oznámení tohoto svého záměru pojal velice haursky. Policii obvinil z neschopnosti, naznačil obavy z politického procesu, oháněl se pocitem neviny, zavzpomínal na stranický puč dua Kočí–Tluchoř. Jinými slovy, urputně se snažil vzbudit dojem, že se rozhodoval mezi dvěma variantami, zda se vydat nechá, či nenechá, a nakonec se z vrozené čestnosti a neudolatelného smyslu pro spravedlnost rozhodl pro variantu první. Proto neuškodí připomenout, že tomu tak není. Bárta neměl na vybranou ani chvilku, a to z několika důvodů.

Nejprozaičtějším důvodem je, že by jej sněmovna nakonec stejně vydala. Opozice nemá důvod se s vládním poslancem mazlit a ani zástupci „vlády boje proti korupci“ by si nedovolili bránit ve vyšetřování někoho, kdo svým kolegům rozdává obálky nadité penězi. Odporem proti svému vydání by si tak Bárta nanejvýš utrhl ostudu.

Druhým důvodem, proč se Bárta nemohl ramenu spravedlnosti vyhnout, jsou zbytky image Věcí veřejných. Nejmenší vládní strana je už dnes fakticky ve stadiu politické klinické smrti s preferencemi hluboko pod hranicí volitelnosti. Svou hvězdnou chvíli však ještě prožívá a vděčí za ni slibům, jejichž stěžejní část se týkala boje proti korupci a proti poslanecké imunitě. Pokud by se Bárta vzpouzel svému vydání, porušil by sliby v obou těchto oblastech naráz, z programu strany by definitivně udělal trhací kalendář a z partaje bandu věrolomných šašků.

Konečně třetím důvodem nezbytnosti Bártova vydání je situace ve vládě. Tou nyní zmítá obskurní kauza Bátora, jež slouží koaličním partnerům jako celkem pádné kladivo na véčkaře – ministra školství Dobeše obviňují z politického krytí extremismu. Vzhledem k tomu, jak fajnové vztahy mezi koaličními partnery panují, je jisté, že Bárta vyhýbající se spravedlnosti by se stal další záminkou pro moralistní exhibice TOP 09 a ODS na účet véčkařů. Ve vládě už by pak Věci veřejné neprosadily vůbec nic.

Vítu Bártovi se tedy otevře možnost alespoň částečně očistit své jméno, v ideálním případě u soudu, nebo alespoň tváří v tvář policejnímu vyšetřování. Voliči pak budou mít možnost sledovat šetření první velké politické kauzy s dopadem přímo na vlivného vládního poslance. Máme novou hlavu státních zástupců, řadu nových soudců, opatrnějšího premiéra, justice by měla silně dbát o zbytky své pověsti. Tak uvidíme, jestli se od kauzy Čunek skutečně něco změnilo.