Michal Semotan: Lockdown jako příležitost k nákupu akcií

Sídlo pražské burzy

Sídlo pražské burzy Zdroj: Michael Tomeš, E15

Frankfurtská burza
2
Fotogalerie

Přiznám se, že jsem nepočítal s tím, že znovu budu muset sledovat s obavou, jak reagují některé akcie, případně akciové indexy, na covid. Ale je to tu, zvláště střední Evropa se potýká s další, už ani nevím kolikátou vlnou. Navenek všichni tvrdí, že nechtějí lockdown, ani já ne, ale bojím se, jak to dopadne. 

U nás je to specifické ještě tím, že jsme v bezvládí, kdy ani jedna z vlád už a zatím nechce nic řešit. Mezitím se dostáváme do situace, kdy bude tlak z nemocnic na politiky tak velký, že to nepůjde řešit jinak než omezením kontaktů. A bojím se, že lockdown nebo pseudolockdown přijde. Co na to akcie? Viděli jsme poměrně prudkou reakci a pokles na vídeňské burze minulý týden – asi tříprocentní pokles na indexu v rámci dne je dost. Pak se však situace uklidnila, většina ztrát se během týdne odmazala. Ano, záleží i na sektoru: trpí banky, průmysloví výrobci, cestovní ruch. Naopak, e-commerce frčí, s telekomy či producenty elektřiny to také nic nedělá.

Takže jak reagovat, když to přijde u nás? Paradoxně to může být příležitost k posílení pozic za „diskontní“ ceny v akci – v Praze bych přikupoval ČEZ, Komerční banku a Českou zbrojovku. Obavu však lze mít z vývoje české koruny, kterou případný lockdown může poslat klidně nad 26 CZK/EUR, a tam ten návrat nemusí být tak úplně jednoduchý. I když se ČNB snaží zvedat sazby ostošest, nevychází jí to – a nebude to mít jednoduché ani nadále. Navíc se dostane do situace, kdy covidová pandemie tlumí aktivitu jak producentů, tak spotřebitelů, a ČNB bude muset řešit, jestli neutáhla příliš. A podle mě to přepískla. Dostupnost úvěrů pro lokální firmy a spotřebitele se sníží díky zdražení, navíc když na vás v médiích vyskakuje každá druhá zpráva o covidu, nemáte moc chuť investovat do firmy ani utrácet. Nezávidím jim to rozhodování, ale s prudkým růstem sazeb zásadně nesouhlasím, podkopeme si tady poptávku.

Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy

Video placeholde
• Videohub

Jak tedy proti inflaci bojovat? Kromě spotřeby třeba investovat do akcií. I na domácím trhu si můžete vybrat kvalitní akcie, které mají před sebou poměrně perspektivní budoucnost a nesou zajímavou dividendu. A nejste vystaveni kurzovému riziku. Kromě krátkodobého negativního vlivu na korunu díky covidu by naopak česká koruna měla v horizontu let vůči euru posilovat, takže nákupy ve valutách bychom měli raději měnově zajišťovat. Ale to v menších objemech není úplně jednoduché, proto alternativou mohou být akcie na pražské burze – již zmíněný ČEZ (vyšší ceny elektřiny, zajímavá dividenda), banky (KB – růst sazeb zvedá marže bankám, 2022 očekávám tučnou dividendu) nebo zmíněná Česká zbrojovka (růst firmy po akvizici Coltu, dividenda).

Autor je portfolio manažer J&T Banky