Náš člověk v Pchjongčchangu: Poprvé v 5G a jazyková smrt

Síť 5G

Síť 5G Zdroj: Archiv

Dvouhodinový film stažený za několik sekund nebo propojení s virtuální realitou při sledování neuvěřitelných podrobností sportovních či uměleckých výkonů.

I to předvádí na zimní olympiádě největší jihokorejská telekomunikační společnost KT Corporation se svými partnery, kterými jsou Intel a Samsung Electronics, při zprostředkování svých zkušeností se superrychlou sítí 5G. Ta má být desetkrát až stokrát rychlejší než její současný 4G protějšek.

Ve středisku ITC naproti nově zrekonstruovanému železničnímu nádraží ve městě Kangnung, kde hráli svůj první zápas ve čtvrtek naši hokejisté, vám předvedou, co nové technologie dokážou. A je to někdy skutečně představení z jiného světa. Síť 5G by pak měla být v Jižní Koreji k dispozici zákazníkům od příštího roku.

Něco podobného nelze než obdivovat, ale všichni zahraniční návštěvníci jsou zde současně šokováni, že ten nejjednodušší komunikační prostředek lidstva, jazyk, naopak v Jižní Koreji zcela selhává.

Sáblíková bere stříbro. Překonala legendárního Zátopka >>>

Korejci jsou milí a přátelští lidé, je to ale zázrak, když narazíte v místech, kde se koná olympiáda, na osoby, s kterými se domluvíte jakýmkoli jiným jazykem než korejsky. Dokonce to často nefunguje, ani když máte například jméno hotelu napsané v korejských znacích. Snaha by byla, ale nejde to, drhne to. Obrovský rozdíl mezi technologickou vyspělostí této asijské země a její jazykovou negramotností, pokud jde o cizí řeči, tak patří mezi olympijské rekordy.