Náš člověk v USA Julie Urbišová: Hillaryin strašidelný víkend

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová Zdroj: CTK

Prezidentská kampaň Hillary Clintonové
Prezidentská kampaň Hillary Clintonové
Prezidentská kampaň Hillary Clintonové
Prezidentská kampaň Hillary Clintonové
Prezidentská kampaň Hillary Clintonové
12
Fotogalerie

Halloween je jeden z nejoblíbenějších amerických svátků. Dospělí přicházejí se šílenými nápady, často inspirovaní politikou. V amerických ulicích bylo o víkendu vidět mnoho žen v kalhotových kostýmcích a s blonďatou parukou a stejně tak mužů s blonďatou parukou a vystouplým břichem.

 Ženy si pořizují řetízky s přívěšky „nasty woman“ – odporná ženská – tak nazval Trump protivnici v poslední debatě. Situace těsně před volbami ovšem není zdaleka tak vtipná a prohlášení ředitele FBI z minulého pátku může opět pěkně zamíchat kartami.

Ještě před několika dny se komentátoři hlavních deníků a televizí shodovali na tom, že Hillary má cestu do Bílého domu otevřenou. Pak ale FBI oznámila Kongresu, že znovu nahlédne do případu e-mailů Hillary Clintonové, jejichž novou várku měli policisté najít v počítači manžela Humy Abedinové, jedné z nejbližších spolupracovnic Clintonové.

Zatím nevíme, jak se do počítače muže, kterého FBI vyšetřuje z takzvaného „sextingu“ nezletilé dívce, e-maily dostaly ani co v nich bylo. A to se zdá být největší kontroverzí. Samotná Hillary vyzvala FBI, aby dala veřejnosti více informací, což se ovšem v takto limitovaném čase nejspíš nestane.

Poprvé v historii se tak kandidát objevuje těsně před volbami v hledáčku vyšetřovatelů. Je pravda, že po poslední debatě následovalo takové podivné ticho před bouří, ani jedna ze stran nepřišla s žádným výrazným útokem. No tak ho tu máme a těžko jej něco přebije. „Tohle je největší skandál od aféry Watergate,“ prohlásil Trump. Ten má samozřejmě z aktuální práce FBI největší radost na celém světě.

Autorka je novinářka žijící v USA