Názory odjinud: Kaddáfí je mezinárodním psancem. Teď už oficiálně

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní trestní tribunál (ICC) vydal mezinárodní zatykač na libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a jeho dva nejbližší spolupracovníky. Na jedné straně je to poměrně logické pokračování západní politiky vůči libyjskému tyranovi. Někteří evropští komentátoři však přišli i s kritikou. Zatykač prý může boj proti excentrickému plukovníkovi dost zkomplikovat.

Die Welt

Hloupý zatykač

Muammar Kaddáfí je krvavý mučitel a vrah. Přesto je hloupé, že Mezinárodní trestní tribunál na něj vydal zatykač. Podezření na porušování lidských práv výrazně zesílila, zdůvodnili to soudci. Jenže s tímto důvodem mohli přijít klidně v roce 1969, když se Kaddáfí dostal k moci. O to ale nejde. Jestliže dnes Haag vydává na plukovníka zatykač, zavírá mu všechny cesty do exilu. Většina států by jej musela zatknout a poslat do Nizozemska. Pokud libyjský tyran někdy přemýšlel o cestě, jíž se vydal jeho tuniský kolega bin Alí, tak teď si to dvakrát rozmyslí a bude bojovat do poslední kulky. Je na to Západ připraven? Od 19. března bombarduje NATO Kaddáfího pozice, aniž by jej donutilo k zásadním ústupkům.

S ohledem na civilní obyvatelstvo by bylo lepší za Kaddáfím místo bomb poslat vyjednávače, kteří by mu vydláždili cestu do exilu. „To je diplomacie,“ řeknou pochybovači, „právo ale přece musí stát nad politikou.“ Skutečně? Jestli se podaří právo prosadit, nebo ne, přece závisí na politické úvaze a mocenských vztazích. Kdo tomu nevěří, měl by se sám sebe zeptat, proč se haagští soudci ještě nikdy ani slovem nezmínili o syrském prezidentu Asadovi či o vládci Číny Chu Ťin-tchaovi.

The Guardian

Kaddáfí ještě nebezpečnější

Rozhodnutí ICC obvinit Muammara Kaddáfího ze zločinů proti lidskosti utahuje a zároveň legitimizuje smyčku, kterou David Cameron a další hodili libyjskému vůdci na krk. Jenže spíše než že by urychlilo jeho odchod, může rozhodnutí tribunálu posílit Kaddáfího odhodlání zůstat a bojovat až do hořkého konce. Nikdo asi nepopře, že Kaddáfí a jeho dva nejbližší spolupracovníci se mají z čeho zpovídat. Rozhodnutí ICC si jistě vyslouží aplaus od zastánců univerzální spravedlnosti a humanitárního práva. Jistě jej uvítají i britská a francouzská vláda, hlavní hybatelé vojenských operací nad Libyí, jako důkaz, že jejich nevojenské snahy o izolaci, ostrakizaci a delegitimizaci Kaddáfího fungují, i když bomby NATO selhávají. Jenže stejně jako ostatní politika vůči Libyi, i zatykač ICC se může snadno vrátit jako bumerang. Kaddáfí je ve svém odhodlání setrvat od začátku zcela čitelný a konzistentní. Jenže po vydání zatykače už ani nemá, kam by šel. ICC z něj udělalo oficiálního celosvětového psance. Teď už tedy názor nezmění určitě. ICC přispěl svou vahou ke snaze zahnat Kaddáfího do kouta. Jenže zahnaný do kouta se může stát ještě mnohem nebezpečnějším.