Německý diář Petra Fischera: Söderův kalifornský duch

Markus Söder

Markus Söder Zdroj: Reuters

Markus Söder
Markus Söder
3
Fotogalerie

Předseda bavorské zemské vlády Markus Söder se stal německou hvězdou koronakrize. Je považovaný za nejdůslednějšího a nejpřísnějšího bojovníka s virem, který se v zájmu veřejného zdraví a bezpečnosti nebojí zavírat celá města, je-li to nutné. Söder umí vytvářet mediální agendu, umí hodit médiím to, co potřebují, tedy skandální či mimořádně zajímavou, přitažlivou zprávu.

O tu se postaral i minulou sobotu na stranickém sjezdu své CSU, který probíhal, jak jinak, virtuálně, po síti. Söder v jedné chvíli nahlas uvažoval o tom, že by bylo velmi vhodné, kdyby Německo zavedlo přesné datum, odkdy by už nebylo povoleno spalování fosilních paliv. Už žádné diesely a benzíňáky. Budoucnost patří elektromobilům!

Podle Södera by nebylo vůbec špatné, kdyby se tak stalo v roce 2035, tedy ve stejné době, jakou si pro konec spalovacích motorů určili automobiloví futuristé v Kalifornii.

Kolem Söderova výroku se strhl poprask. Všichni zelení a jejich blízcí to vzali jako závazek konzervativních stran, s nímž by se mělo do budoucna politicky pracovat. Uhnout se už nedá. Söder ví, že zrušení spalovacích motorů za patnáct let asi není reálné, ale role avantgardisty, který sleduje světové trendy, je mu vcelku příjemná.

Nakonec, tak nemožné to není. Německé automobilky masivně investují do elektromobilů, hodinu od Berlína staví Elon Musk obrovskou továrnu Tesly, která své vozy navíc masivně zlevňuje, takže kalifornský esprit pro e-auta už v Německu zapouští pevné kořeny. Rok 2035 to možná ještě nebude, ale směr je jasný a otočit se dá už jen stěží. A Söder, jakkoli konzervativní, to ví. Je totiž politik současnosti, v níž je důležitější citlivě nasávat nálady ve společnosti, než se pachtit s detailním realistickým programem.