Pavel Otto: ANO a lidstvo

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

K líhni ideologické, tedy Institutu pro politiku a společnost, přidalo Babišovo hnutí i kolébku kádrovou. Jmenuje se Mladé ANO a vede ho Kateřina Reiblová. „My také potřebujeme mít informace od mladých, kteří říkají pravdu,“ prohlásil vicepremiér a majitel Agrofertu.

Nepřiznal ale, že se opičí po ČSSD nebo ODS, které nikdy nemakaly a vždy kradly. I tyhle prohnilé partaje totiž mají podobné organizace. Reiblová ovšem asi nepochopila základní Babišovu mantru, kterou je kritika tradičních stran, protože nechápe, proč jsou mladí k politice apatičtí. Prý by se za své politické názory neměli stydět. A pokud by z toho Babiš dostal kopřivku? „Budeme také hovořit o problémech lidstva,“ uklidňuje šéfka inkubátoru.

Prezident Zeman překvapivě chyběl na padesátém ročníku pochodu Praha–Prčice. Jistěže nemohl absolvovat některou z tras. Samotná Prčice ale nabízela možnost oslovit tisíce lidí. Přitom doprava je tam jednodušší než na Sněžku, jejíž vrchol hlava státu zdolala terénním vozem. I když lze pochopit, že Zeman mluvčímu Ovčáčkovi toleruje neschopnost nalézt neexistující novinový článek, za tento přešlap by mu měl omlátit pořádně velké kroupové jelito o zátylek.

Bulvár jásá nad soudní přehrávkou odposlechů Jany Nagyové (nyní Nečasové), která bývalého premiéra oslovovala „vole“ nebo „primitive“. Jakkoli nahrávky dokládají posedlost mocí, závistivost či hysterii, žádný paragraf na tyto vlastnosti nepasuje. Zdá se, že další díl této telenovely má fungovat jako vyprošťovák po kocovině z hokeje.