Pavel Otto: Blbečci

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Zeman si nedošlápne na skupinu Ztohoven, jejíž členové na Hradě vyvěsili obří trenýrky, a nezavře je do Daliborky, až by hladem začali dělat něco pořádného. Místo toho začal s úklidem ve vlastních řadách. O místo přijde šéf hradní ochranky, další vyhazovy mají následovat.

„Nechci se vyjadřovat ke třem blbečkům, kteří ani nevědí, že prezidentská standarta je státním symbolem a netýká se žádného konkrétního prezidenta. Samozřejmě že selhala ochranka,“ řekla hlava státu s dovětkem, že urazit ji může jen inteligent. A máte to, blbečci. Teď si můžete drbat hlavy, když několika policajtům zničíte kariéru.

Záležitost alespoň definitivně uzavřela nekonečně se vlekoucí spor o to, zda mluvčí prezidenta Ovčáček nosí trenýrky nebo slipy. Po víkendu je nad slunce jasnější, že je vyznavačem klasiky a intimní partie zakrývá jedním ze symbolů bolševické spartakiády. A nedá na něj dopustit. Pak je pochopitelné, že akce performerů se ho dotkla na těch nejcitlivějších místech.

„Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a Hradu českých králů, československých a českých prezidentů,“ rozčiloval se na Twitteru. Dodal, že jinou než prezidentskou vlajku na Hradě vyvěsili pouze nacisté v roce 1939, ale pak už to neudělali ani sovětští okupanti v roce 1968. Zádrhel může být v tom, že trenýrky nejsou vlajka. Ale to je jedno.

Důležité je, že velmi podobně jako Ovčáček to vidí ruská státní agentura TASS. V opačném duchu psala o „gigantických rudých trenýrkách“ jen nějaká americká média.

Trenky, spása pro prezidenta