Pavel Otto: Jeden policista

Policie zřejmě požádá Poslaneckou sněmovnu, aby zbavila imunity poslankyni TOP 09 Vlastu Parkanovou.

Policie zřejmě požádá Poslaneckou sněmovnu, aby zbavila imunity poslankyni TOP 09 Vlastu Parkanovou. Zdroj: profimedia.cz

Donedávna to vypadalo, že zajímat se o pokračování pronájmu gripenů bude nuda. Dřívější líté boje o to, zda se vydat při přezbrojení letectva americkou či evropskou cestou, dávno utichly. Ani veřejnost už tato otázka netrápí, armáda chce jednoznačně švédské stíhačky.

S ospalou idylou je však konec, do miliardového obchodu někdo začal házet vidle. Není to ovšem nějaká nadnárodní zbrojařská korporace, jak by mnohý čekal. Jde o jistého policejního podplukovníka, prý někdejšího pochůzkáře z pražského Žižkova.

Ten si vzpomněl, že na nákupy zbraní je třeba cenových posudků. Neměla ho exministryně Parkanová, když kupovala stroje CASA, tak ji pošle do tepláků. Nebude ho mít její následník Vondra u gripenů, oblékne si je taky. A spolu s ním i Nečas, Kalousek a celá vláda, protože právě ta rozhodne, zda těmto letounům prodlouží zelenou.

Jenže s jejich oceněním bude problém. Moc jich po světě nelétá, jsou jinak vybavené a někdo si je nepronajímá jako my, ale kupuje. Bude to napínavé. Obranu země i osud vlády třímá v rukou jeden policista.