Pavel Otto: Jezte lamy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Děs Česka z uprchlíků vystřídaly obavy z rakovinotvorných uzenin a průmyslově zpracovaného masa vůbec. Podle Světové zdravotnické organizace jsou téměř stejně nebezpečné jako plutonium, azbest, cigarety či alkohol. Shodou okolností to bylo necelý týden poté, co Babišovy noviny zveřejnily test párků od různých výrobců včetně Agrofertu.

Redaktoři se celkem hladce shodli, že nejvíce jim chutnaly ty od jejich zaměstnavatele, a zařadili je na první příčky. A do toho si přijde jakási organizace s nějakou pitomou studií. Prostě podraz a lež.

Konstruktivně se k závěrům WHO staví bolivijské ministerstvo zdravotnictví. Nabádá k náhradě červeného masa masem z lam, jež obsahuje málo tuků a hodně nenasycených kyselin. A prý už není potravou chudých andských farmářů, ale dostalo se na stoly módních restaurací v La Pazu a Limě. Tak vida, člověk nemusí být odkázán jen na dobroty z Kosteleckých uzenin.

Mimochodem, šéfa ANO zradil kuchař Pohlreich. I když ho Babiš nedávno na společném selfíčku nazval poctivcem, televizního drsňáka si za to nekoupil. Pohlreich začal kritizovat Babišovu elektronickou evidenci tržeb podle balkánského vzoru. „Ti, co kradou, budou krást dál. Zkrachovali by. Máme vysoké zdanění a lidé chtějí meníčka za sedmdesát korun. Tak si to spočítejte,“ řekl Živnostenským listům. Pěkně a stručně řečeno, byť se mají daně poskytovatelům stravovacích služeb o něco snížit.

Už jsou to tři roky, co si ministr vnitra Chovanec zřídil web Hubněte s Milanem a svůj boj s obezitou náležitě zužitkoval v médiích. Má ale asi hodně starostí, protože zase přibírá. Měl by si oddychnout v Bolívii.

Čtěte také další zápisníky redaktorů E15: