Pavel Otto: Kampaň už je tady

Místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová (čtvrtá zleva) představila 24. února v Praze kandidáty hnutí pro volby do Evropského parlamentu. Zleva Petr Ježek, Dita Charanzová, Pavel Telička, Martina Dlabajová a Ivan Jančárek.

Místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová (čtvrtá zleva) představila 24. února v Praze kandidáty hnutí pro volby do Evropského parlamentu. Zleva Petr Ježek, Dita Charanzová, Pavel Telička, Martina Dlabajová a Ivan Jančárek. Zdroj: CTK

Nejprve boj o křesla v Evropském parlamentu, pak o radnice. Že na komunálu letos velmi záleží, je zřejmé ze slov politiků. Mohutná vlna různých pražských vykuků, která se má vlévat do ANO, dává tušit, že na vltavských jezech v hlavním městě půjde o hodně. Jistěže jde o to udržet se na výsluní v barvě už bůhvíkolikáté partaje. Jenže tentokrát je ve hře víc.

Ukáže se, zda babišovci potvrdí svůj nástup, anebo se je ostatním stranám podaří přibrzdit. Zatím nejostřejší výrok přišel od člověka, od něhož by to čekal jen málokdo. ANO se rozpadne, jeho konec se blíží, věští premiér Sobotka. Pravda, na svoji partaj zapomněl.

Podle všeho to byl přestup údajné spolupracovnice komunistické rozvědky a ještě do poloviny února členky ČSSD Kleslové, který ho k razantnímu prohlášení vyprovokoval. Když to takhle půjde dál, Sobotkova vláda vydrží tak do švestek.

ODS v Praze 13 vyloučila Janu Nečasovou, dříve Nagyovou. Pochopitelně že paní vrchní ředitelka svým dnes už bývalým spolustraníkům lezla na nervy. Ovšem tehdy by si ji nikdo vyhodit netroufl.

Udělat to teď, když je stále jen podezřelá, je dost umolousané. Kdy přijde o legitimaci s modrým ptákem i expremiér Nečas?

Šéfka rezortu spravedlnosti Válková dál mydlí schody řediteli Vězeňské služby Dohnalovi, prý včas neodevzdal podklady k hloubkovému auditu. Urputnost, s níž proti němu vystupuje, už štve kdekoho.

Vedle Dohnalových podřízených, kteří se ho nahlas zastávají, i ČSSD. Zdá se, že Babišovi ministři dostali čistky jako veledůležitý stranický úkol, protože je zaměstnávají opravdu hodně.