Pavel Otto: Každému jiným metrem

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: ctk

Donedávna se zdálo, že si armáda napřesrok polepší o 1,5 miliardy korun. Náčelník generálního štábu Pavel to lakonicky označil za „mírné nominální zvýšení“. Částka prý zastaví rozpočtový propad, ale rozvoj neumožní.

Teď je třeba odškrtnout zhruba 600 milionů. Zavinil to šéf rezortu Stropnický a jeho nejbližší spolupracovníci, kteří neprodali karlínská kasárna developerce Tykač. Místo toho vypsali nový tendr, do něhož se nikdo nepřihlásil, protože požadovaná cena nabobtnala.

Nutno připomenout, že za údajná pochybení při předchozí soutěži na hodinu skončili ředitelé majetkové sekce a agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem ministerstva Karásek s Lachmanem.

Že by nyní za zjevně špatné rozhodnutí měl někdo pykat, není známo. Nabídka se musí s poptávkou sejít v čase, tentokrát se to nestalo, hájí se poněkud prostoduše Stropnický a spol. Zdá se, že hnutí ANO měří každému jinak. A zvlášť sobě a svým lidem.

Další silový ministr Chovanec zase přikryl policejní zakázku ušitou na chlup přesně pro německou zbrojovku Heckler & Koch. Policejní špičky nalezly v této firmě zalíbení už v minulosti, podobný obchod se nekoná poprvé. Když jde o českého výrobce, často musí soutěžit s konkurencí, aby to snad, proboha, nevypadalo, že je za tím nějaká korupce. U cizích dodavatelů je to ale jiné, ti jsou zřejmě v očích úředníků čistí. Co na tom, že z každé stokoruny neutracené za hranicemi, ale doma, se do státního rozpočtu vrací pěkných čtyřicet korun na daních a pojištění.