Pavel Otto: Na Pankráci, na malém vršíčku

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: CTK/Kamaryt Michal

Ve čtvrtek uplyne 125 let od okamžiku, kdy jedna z nejstarších a stále fungujících věznic ubytovala první delikventy. Řeč je o justičním zařízení na pražské Pankráci, o němž se v lokálech nižších cenových skupin zpívala ona slavná odrhovačka.

A právě v tyto památné dny se policie odhodlala prohledat vily lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga v Chorvatsku a Monaku. Že by se nad oběma kmotry, na něž při loňské razii cílil olomoucký žalobce Ištvan, začala stahovat mračna? Těžko říci, orgány jsou na informace skoupé. Naopak advokáti obou protagonistů o souvislosti s kauzou krtečků a spol. nepochybují.

Otázka je, zda byly domovní prohlídky správně načasované. Po více než čtrnácti měsících může být už na pořádný úlovek pozdě. Na druhé straně je pravda, že do rozvětvených skládanek se hodí každý střípek. Kdyby jich bylo málo, nemohli by si v Olomouci s případem tak hrát.

U nápravných zařízení, byť pro jiný druh potížistů, zůstaneme. Ombudsmanka Šabatová zjistila, že podmínky v záchytkách jsou neuspokojivé. Péče o podnapilé prý není dostatečná, používané donucovací prostředky jsou dokonce neúměrné. Po této kritice Šabatová jedním dechem dodala, že oceňuje obětavou práci zaměstnanců záchytek. V tom by se ani čert nevyznal.

Mimochodem, v tuzemsku se zase stojí fronty. Na začátku týdne dlouhý řetěz lidí obtočil budovu středočeského krajského úřadu. Zatímco za komunistů se čekalo na maso nebo na banány, dnes je poptávka po dotacích na nové kotle. Abychom se tím čistým vzduchem nezalkli.