Pavel Otto: První Čech

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ctk

Andrej Babiš, nepolitický člen Sobotkovy vlády a majitel holdingu ANOfert, se nechal slyšet, že je první Čech, kterého přijal americký miliardář, mediální magnát a exstarosta New Yorku Michael Bloomberg. A ba co víc, když s ním prý Babiš klábosil, Bloombergovi volal sám prezident Obama. Otázka je, zda kýčovitost, s jakou Babiš na sociálních sítích referoval o zážitcích z pracovní cesty v USA, odkoukal od Zdeňka Škromacha.

To by se ostatně nijak nevylučovalo s jeho pečlivě budovanou image prostého strýce z Průhonic. Podstatnější ale je jiná věc. Z Obamovy administrativy si na českého vicepremiéra a ministra financí našel čas jen šéf ekonomických poradců Bílého domu.

Několik týdnů nestačilo mluvčímu Hradu Ovčáčkovi, aby našel údajný článek Ferdinanda Peroutky s názvem Hitler je gentleman.

Jako by se po něm slehla zem – tedy pokud Peroutka takový článek vůbec někdy napsal, jak navzdory historikům tvrdí Miloš Zeman. Hlava státu řekla, že pokud se článek nenajde, omluví se. Ovčáček proto bude muset pátrat minimálně do příštích prezidentských voleb, protože Zeman je skálopevně přesvědčený, že článek existuje. Aby dokázal, že není až tak velký sklerotik, bude se nimrat v Peroutkově díle a vyrobí z něj antisemitskou stvůru. Velikán se nezapře.

Na úvodní straně jednoho z Babišových zpravodajských serverů vyšel text s titulkem Instrukce před popravou plynem: Dýchejte zhluboka, nebo budete trpět. Následuje upozornění, že následující řádky obsahují drastické informace. Je dobré to vědět.