Pavel Otto: Vítězství lidu

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ctk

Prezident Václav Klaus citoval během pracovní návštěvy Chile svého předchůdce Václava Havla. Řekl, že zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí. Myslel tím prý to, že se „český národ nenechal zmást neuvěřitelnou mediální protikampaní“. Toto vysvětlení příliš nechápeme.

Než dorazilo do Prahy, předpokládali jsme, že Klausovo poselství bylo určeno hlavně zklamaným voličům a jeho obsah byl zhruba následující: Chtěli jste přímou demokracii, tak jste si ji vyzkoušeli a nestěžujte si. Bylo by to sice trochu pichlavé, což by u Klause nepřekvapilo, ale celkem trefné.

Neúspěšný Karel Schwarzenberg dostal přes devadesát procent hlasů jen v Okoři u Prahy, naopak jeho soupeři Miloši Zemanovi se to podařilo v pětadvaceti obcích.

Schwarzenberg přišel o první příčku dokonce i v Písku a v Českém Krumlově, tedy na svých dřívějších panstvích. A s výjimkou hlavního města prohrál ve všech regionech. K tomu není co dodat.

Vítěznému Zemanovi bývá často kladena otázka, jaký bude jeho první krok v úřadu prezidenta. V sobotu hloupým novinářům, a tedy i veřejnosti, oznámil, že si budou muset počkat na jeho projev před zákonodárci. My si myslíme, že Zeman by měl vysvětlit především to, kolik doopravdy stála jeho kampaň a kde na ni vzal. To ale ví asi jen jeho stínový ministr čehokoli Šlouf, k němuž se nastávající hlava státu nechce za žádnou cenu znát.

Zaslechli jsme, že se herečka Bohdalová chystá namluvit další sérii pohádek z Pařezové chaloupky. Tentokrát prý budou z Hradu.