Pavel Otto: Vzpomínky na Unipetrol

Petrochemický holding Unipetrol

Petrochemický holding Unipetrol Zdroj: ctk

Když se v sobotu zavřely volební místnosti, jeden by čekal, že si v Lidovém domě začnou lámat hlavy nad povolebními handly. Jak vládnout s hnutím ANO, pokud chceme firmám zvýšit daně? A jak s lidovci, s nimiž o zmrazení církevních restitucí asi nebude řeč?

Místo toho smečka vedená přítelem Haškem běžela do Lán, kde prezident Zeman svým věrným a hladovým psům barvitě vylíčil lákavost vnitřností jejich přítele Sobotky. Dáte si je teplé, krev z nich bude stříkat, stupňoval jejich touhu po kořisti. V úterý jeden ze smečky otočil.

Jako by si přítel Chovanec vzpomněl na pořekadlo: Kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe. Hašek do poslední chvíle hloupě tvrdí, že žádná pučistická schůzka u Zemana nebyla. Jenže Chovanec jako první přiznal, že byla.

Tím Haška, kterému se rozpadl jeho vyjednávací tým, protože se s ním nikdo nechtěl bavit, ještě více ztrapnil. Nebo Chovancovi vytanulo na mysl rčení, že když se dva perou, třetí se směje? Také se mohl jen vyčuraně přimknout k Sobotkovi, na jehož straně začalo být veřejné mínění nebo většina socialistických senátorů. Každopádně Hašek je minimálně na nějaký čas vyřízený (my bychom rádi věřili tomu, že navždy, protože politik přistižený při lži by měl z politiky odejít). Ať už je to jakkoli, platí, že ČSSD oslabila a stala se pro své možné partnery méně důvěryhodnou. A o to Zemanovi jde.

Ovšem vedle ukojení své stařecké pomstychtivosti tím pomáhá Andreji Babišovi. Ten má teď důvod smát se ze všech nejvíc. Že by si Zeman chtěl naklonit svého starého známého, kterému kdysi prodával Unipetrol?