Pavla Palaščáková: Dávky pro nácky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Agentura AP odhalila, že pár zločinců ze druhé světové války vede pohodlný život díky štědrosti Spojených států. Příspěvky ze sociálního fondu pobíraly desítky lidí s nacistickou minulostí kvůli díře v zákonech.

Americkému ministerstvu spravedlnosti umožnila dát nepohodlným osobám nabídku: pokud odtud vypadnete dobrovolně, budeme vám posílat peníze. Úřady se tak vyhnuly náročnému procesu formální deportace. Dosud žijí přinejmenším čtyři příjemci benefitů ve výši kolem 1500 dolarů měsíčně. Kupříkladu Jakob Denzinger, někdejší dozorce v Osvětimi, bydlí podle médií v rozlehlém bytě v Chorvatsku. České hospodské stížnosti na zneužívání dávek znějí v tomto kontextu zcela banálně.

Tím však ženské vládní problémy nekončí. Dalšímu skandálu čelí ministryně a šéfka komise dozoru nad korektním postupem policie Eriko Jamataniová. Údajně měla letité úzké vazby na členy ultranacionalistické organizace obviňované z rozdmýchávání nenávisti vůči obyvatelstvu korejského původu. Je známá například pokřikem „zabíjej, zabíjej Korejce“. A policie zase tím, že nad jejím řáděním přivírá oči.