Pavla Palaščáková: Krize pro psychology

Vladimir Žirinovskij

Vladimir Žirinovskij Zdroj: Maiakinfo CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commmons

Ruský nacionalista Vladimir Žirinovskij zaskočil Varšavu nabídkou na rozdělení Ukrajiny. S prázdnou by neměla skončit ani Bukurešť. S územními zisky Prahy či Bratislavy bouřlivák nepočítá, Podkarpatskou Rus přiřkl Maďarsku. Polsko si má vzít „neukrajinská“ území jako východní Halič, baštu ukrajinského nacionalismu. Z návrhu přitom plyne, že Žirinovskij chce rozbít Ukrajinu proto, že měl jeho polský tatík ve volyňském Rivném fabriku.

Dokument, jenž je podle Varšavy výplodem choré mysli, je v souladu s pochybným materiálem, který jako možný únik z ruské národní bezpečností rady zveřejnil KyivPost. Moskva chce podle něj obsadit všechna „ruská“ území Ukrajiny.

„Pro uskutečnění cíle je nutné získat kontrolu nad matkou všech ruských měst, hlavním městem Ukrajiny, hrdinným městem Kyjev,“ píše se v něm. Zdá se tak, že motorem ukrajinské krize je stesk po rodičích, ať už je pro obyvatele Krymu matičkou Rus nebo pro Rusy Kyjev. Nebylo by lepší místo sankcí poslat do regionu pár psychologů?

Někteří lidé na Krymu se čertí, že váznou dodávky ukrajinské elektrické energie. Obyvatele, kteří zasněně vhazovali svůj lístek do uren ve vzpomínce na zlaté sovětské časy, tak možná čeká nová vlna nostalgie.

Po ukrajinské éře, kdy si mohli alespoň rozsvítit a natočit z kohoutku vodu. Separatistická vláda však v těžké chvíli projevila smysl pro humor. Děkuje Kyjevu za to, že může koncem roku čekat babyboom.