Pavla Palaščáková: Prezidentská avantýra

François Hollande

François Hollande Zdroj: ctk

Krajně neoblíbený francouzský prezident François Hollande k vylepšení své popularity už zkusil leccos včetně vojenských operací v Mali a ve Středoafrické republice. Francouzi přesto stále více dávají najevo, že je „pan Normální“ vůbec nebaví, a volají po návratu Nicolase Sarkozyho. Už zapomněli, že je předchozí nájemník Elysejského paláce dříve dráždil arogancí. Nyní je přece jasné, že šlo jen o neobratné projevy mimořádného charizmatu.

Aktuální milostná pletka je podle opozice a některých komentátorů pro prezidentův obraz naprostou a definitivní katastrofou. Kdoví, možná je vše jinak. Hollande už nemá moc co ztratit.

Jeho poradci tak ve stavu naprostého zoufalství mohli dospět k závěru, že si mdlý prezident u náročných Francouzů šplhne milenkou, nejlépe z prostředí showbyznysu. A určitě nic nezkazí, když bude na rande s herečkou mladistvě jezdit na skútru. Prezidentovi imagemakeři ale o nové taktice zjevně opomněli informovat první dámu, kterou odhalení údajně přivedlo do nemocnice. Existuje ale i další konspirativní výklad kauzy. Bezradný socialista se tak bojí reakcí na dnes očekávaný projev o reformách k ozdravení francouzského hospodářství, že je ochoten podstoupit skandál, ve kterém dokonce figuruje korsická mafie. V tom případě kouřová clona zatím celkem funguje. Obyvatelé země se nyní spíše než diskuzím o ekonomických problémech věnují anketám o tom, jestli by se měl prezident s dosavadní nepopulární partnerkou rozejít.