Pavla Palaščáková: Problematické menšiny

Robert Fico - koláž

Robert Fico - koláž Zdroj: E15

Čekala jsem, že nástup Roberta Fica k moci přinese pořádnou bouři na Dunaji, zvlášť když v Budapešti pevně svírá otěže národnostně silně uvědomělý Viktor Orbán. Poměrně dlouho však byl klid.

Až minulý týden slovenský premiér rozezlil najednou Maďary, Čechy, Poláky, Rusíny a další skupiny výrokem, že menšiny pouze natahují ruce, ale státu v podstatě nic nepřinášejí.

„Je jedno, jestli je to menšina romská, jinak orientovaných lidí, menšina názorová nebo etnická,“ upřesnil lídr Smeru, aby snad někoho nevynechal.

O několik dní a spoustu reakcí později ale jeho bojovná nálada poněkud vychladla a Fico se v rozhovoru pro list slovenských Maďarů snažil ze situace vykroutit. Prý mluvil o jednom konkrétním případu a minority jeho prohlášení nesprávně pochopily a zevšeobecnily. „Nejsem klevetná stará baba,“ hájí se sociální demokrat.

Z toho ho přitom nikdo neobvinil. Zato z neschopnosti vyřešit ekonomické a sociální problémy Slovenska a ze snahy zakrýt ji siláckou nacionalistickou rétorikou ano.

Dobrá zpráva přišla v tomto směru z Rakouska. Jörg Haider je snad konečně mrtvý. Jeho pohrobci ve volbách v Korutanech propadli. Poškodily je korupční skandály a hospodářské obtíže země. Hlasy krajní pravice ale do jisté míry spolkli jiní populisté.

Strana miliardáře Franka Stronacha, jejímiž hlavními devízami jsou kritika EU a volání po návratu čestnosti, vznikla teprve v září. Nedělní hlasování ukázalo, že má šanci na slušné skóre v celostátním klání.