Pavla Palaščáková: Všichni proti jednomu

ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

ukrajinský prezident Viktor Janukovyč Zdroj: profimedia

Ukrajinu čekají za pár týdnů důležité parlamentní volby, od nichž si mnozí slibují oslabení moci prezidenta Viktora Janukovyče. Opoziční strany se teoreticky shodly na tom, že bude lepší jít na medvěda společně. V praxi však šlo sjednocování dost ztuha a zdařilo se jen částečně. Individuální zájmy se totiž někdy dostávaly do střetu s kolektivním cílem.

Přesněji: některým kritikům režimu se zřejmě zdá lepší sedět v poslanecké lavici za opozici než zpovzdáli koukat, jak partajní kolegové vládnou. Předčítání emotivních motáků od Julije Tymošenkové, která ve vítězství opozice vidí cestu z vězení, tak na schůzích provázely zběsilé výpočty průchodných míst na kandidátce.

Politici navíc mají konkurenci. Působení Janukovyče ještě umocnilo celkem běžný jev a na listinách se to hemží sportovci, spisovateli, novináři a dalšími spasiteli, kteří prý už nemohou dál nečinně přihlížet. Pro příklad dvě světoznámá jména. Boxer Vitalij Kličko vede do voleb stranu s příznačným názvem Úder. Druhým je fotbalista Andrej Ševčenko, jenž letos pověsil kopačky na hřebík. Volební komisi nevadilo, že v uplynulých pěti letech nepobýval ve vlasti, jak žádá zákon. Straně Ukrajina – Vpřed! tak mohl pomoci nejen v zahraničí vykopanými miliony, ale i svou účastí ve hře.

Ale zpátky k mučednici Tymošenkové. Jako odsouzená kandidovat nemůže, a tak bude muset i v případě úspěchu opozice spoléhat na loajalitu spolustraníků a spojenců. Buď má obdivuhodnou víru, nebo krátkou paměť. Její premiérskou kariéru po zvolení Janukovyče uťala Strana regionů zčásti i s jejich pomocí.