Predátoři si již brousí zuby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Očekávané vládní reformy a s nimi spojené ekonomické dopady nejsou pro české domácnosti příliš povzbudivé a mohou nastartovat novou vlnu přeúvěrovávání, na kterém budou vydělávat především lichváři.

Růst daně z příjmu nebo daně z přidané hodnoty se dotkne peněženky každého obyvatele České republiky. K tomu se připojí rušení některých úřadů a organizací, což bude znamenat růst nezaměstnanosti. Aktuální makroekonomická předpověď ministerstva financí počítá s letošním nepatrným růstem ekonomiky ve výši 0,2 procenta, a tak budou muset lidé opět řešit své domácí rozpočty a sledovat své výdaje.

Co ale dělat, pokud potřebují nutně koupit novou lednici nebo pračku a nemají dost našetřeno? Jedním z řešení je spotřebitelský úvěr, který může být dobrý sluha, ale také zlý pán. „Dopady vládních reforem se nepochybně odrazí i na trhu domácích spotřebitelských úvěrů,“ říká Michal Mejstřík, profesor Karlovy univerzity, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a vedoucí osobnost projektu Navigátor, který se věnuje osvětě zodpovědného úvěrování.

Pesimistickému scénáři nahrávají také poslední údaje Českého statistického úřadu, podle kterého se již téměř každý desátý Čech, včetně dětí a důchodců, nachází v pásmu příjmové chudoby, která byla v Česku statistiky vymezena jako příjem kolem sedmi až devíti tisíc hrubého měsíčně na hlavu v dvou- až tříčlenné rodině. „Zoufalí lidí dělají zoufalé činy, a ty v oblasti financí a úvěrování mohou mít negativní dopad na celé další generace,“ podotýká profesor Mejstřík.

Značkoví věřitelé proto budou stále velmi pečlivě hlídat své podmínky poskytování úvěrů. Ty společnosti zpřísnily už v roce 2009, když se v Česku objevila ekonomická krize, s cílem své klienty nepředlužovat. I když situace nyní není stejná jako před třemi lety, opatrnost je na místě.