Šašek provokuje: Částečné odtemnění mozků

Šašek

Šašek Zdroj: e15

Taky v tom jedu. V čem? Inu v interpretaci světa a české politiky, jak nám ji naši reprezentanti definují. Uvěřil jsem, že padne-li vláda, nevyhnutelně musejí přijít nové volby, aby se, jak hlásá největší klišé české politické mluvy, „nově rozdaly karty“. Jednotlivé strany toto divadlo o nevyhnutelnosti hrají vskutku dokonale, až všichni zapomněli na cosi podstatného – na pravdu, že by se vládu měl pokusit sestavit někdo jiný. Například vítěz voleb.

Tím totiž nebyla ani jedna ze stran snad stále aktuální vládní koalice, ale soc-dem, které po slovenském vzoru jiné strany vítězství uzmuly. Že se to nevyplácí, se ukázalo na Slovensku i u nás. Vůbec nebudu spekulovat, kdo by co komu musel nabídnout, aby se šéfové některých stran domluvili a vznikla nová vláda. A přiznávám, že by mě to nebavilo sledovat stejně, jako mě nebaví koukat na aktuální tahanice. Přesto si myslím, že by právě k tomuto mělo dojít. Po demisi premiéra by měl prezident pověřit někoho nového spravováním země – ať už straníka či ouřadu (koneckonců, to tu mají lidičkové rádi).

Chápu, proč po případném pádu vlády chtějí všichni politici nové volby. ODS díky drahému marketingu určitě všem vysvětlí, že VV byly šplápnutí do hnědého a nevoňavého, TOPina bude v pohodě, socani vyhrají a komunisti budou mít svých 12 procent na další čtyři roky, protože od posledních voleb jich zas tolik nezemřelo.

Kdo by však nové volby chtít neměl, jsou občané, už jen proto, že to je trochu drahá sranda na to, aby se opakovala zase za dva roky (a možná už za rok, jelikož se zase něco nepovede). A samozřejmě také kvůli vlastnímu pohodlí, protože Češi jsou stejně jako většina západního světa především líní. Volič si chce jednou za čas zajít k volbám a pak spokojeně čtyři roky nadávat. A tento interval bych v žádném případě nezkracoval, tedy alespoň dokud nebudou volby tak nákladné (fyzicky, časově a pro stát ekonomicky) jako plebiscit na Facebooku. Naneštěstí v tu chvíli budou mít volby také stejnou relevanci.