Stanislav Šulc: Kouzla nechtěného

Tom Cruise ve filmu Jack Reacher

Tom Cruise ve filmu Jack Reacher Zdroj: Jackreachermovie.com

Snímek Jack Reacher: Poslední výstřel se do dějin kinematografie nezapíše svými kvalitami, přesto si v nich vydobyl jedno smutné místo. Chtěl být aktuální a podařilo se mu to až příliš doslova.

V jedné větě Tom Cruise v hlavní roli pronese, že se jmenuje Sandy a před nedávnem byl na Floridě. Narážka na nedávnou přírodní pohromu jistě vznikla na poslední chvíli a byla míněna jako aktualizační prvek. To však tvůrci netušili, že je realita ještě předežene – zápletka snímku se točí kolem zdánlivě nesmyslného masakru několika lidí jedním sniperem. A to je v Americe zrovna až příliš aktuální téma. Jack Reacher musel zrušit slavnostní premiéru a producenti nejspíš mohou na velké tržby rovnou zapomenout.

Z tohoto pohledu to byl pro studia nepříjemný rok. Kvůli smutně proslulé denverské tragédii při premiéře nejnovější batmanovky Temný rytíř povstal musel tento potenciálně nejvýnosnější film roku omezit marketing a podle odhadů přišel až o třetinu tržeb. A pro studio Warner Bros. to byla hned dvojnásobná rána, protože muselo odsunout premiéru gangsterky Gangster Squad až na příští rok. A režisér musel snímek dokonce přetočit a přestříhat.

Přesto je třeba připomenout jedno: neexistuje žádný vědecký výzkum, který by spojoval sledování filmových obsahů s činem tak extrémním, jaký se stal třeba před týdnem v Newtownu. A ani existovat nemůže, protože bychom zde všichni po zhlédnutí Temného rytíře museli vyrazit do světa s pistolí a hrát si na záporáky. Takto svět zatím nefunguje. Naštěstí.