Stanislav Šulc: Lesk a bída Hollywoodu

Hollywood

Hollywood Zdroj: ctk

Hollywood prožívá další kapitolu skandálu kolem hackerských útoků z konce loňského roku. Jedna z hlavních aktérek a spolušéfka studia Sony Pictures Amy Pascalová v květnu rezignuje na funkci. Má toho na triku hodně – několik mimořádných hitů, dost propadáků, ale hlavně si proti sobě poštvala většinu hvězd, o kterých se v původně soukromých e-mailech šířila značně nevybíravě.

V Americe a v Hollywoodu zvlášť se pošramocená image netrestá ničím jiným než pádem. Jen je trochu s podivem, že o svém odstoupení Pascalová přemítala tak dlouho. Když se na vás naštvou Leonardo DiCaprio, Brad Pitt a Angelina Jolie, mělo by vám být jasné, že to máte za pár.

Jasno se také zdá být u americké filmové akademie, která už za dva týdny bude rozdělovat Oscary. Během víkendu udal svou výroční cenu cech amerických režisérů (DGA). A statistiky mluví neúprosně: film držitele ceny DGA získá ve stejném roce také Oscara pro nejlepší snímek. Za posledních deset let se to nepotvrdilo pouze dvakrát a „útěchou“ těmto režisérům byl v obou případech Oscar za režii.

Ceny režisérů pak přinesly ještě jednu zajímavost. Loni ji získal mexický tvůrce Alfonso Cuarón za vynikající Gravitaci. Letos oceněný film není o nic horší, Birdman si cenu zaslouží. Ale opět jej režíroval Mexičan, konkrétně Alejandro González Inárritu. Pokud má tato logika platit i nadále, dostane příští cenu DGA (a také minimálně jednoho Oscara) třetí ze slavných Mexičanů, Guillermo Del Toro. Ten letos uvede dlouho chystaný horor Crimson Peak.