Stanislav Šulc: Vykřičníky

Česká televize

Česká televize Zdroj: E15

Nemáte peníze, pozvěte ČT… Česká televize si spojení „veřejná služba“ znovu přeložila nějak podivně. Že točí odpudivé seriály, které může vysílat opravdu jedině ona sama a nikdy je nikam neprodá, zřejmě jako odtok peněz z Kavčích hor nestačí.

Proto tamní kreativci přispěchali s dalším pořadem, jak se zbavovat korun. Jmenuje se Můžeme dál? a dvojice nesympatických afektovaných lidí v nich pobíhá po vlastech českých, ptá se na znalosti z druhé třídy a správné odpovědi honoruje penězi. Aby toho nebylo málo, dozvíme se něco málo o nebohé rodině, která štáb do domu vpustí.

Viděl jsem spousty reality shows, dost z nich bylo za veškerými hranicemi vkusu, především ty japonské. Ale Můžeme dál? na webových stránkách navíc propagující smrtelně nebezpečné přístroje Segway, je jednoznačně ze všech nejhloupější.

Dokumentaristé apelují…

Čeští dokumentaristé jsou na tom v porovnání s kolegy produkujícími hrané filmy o fous lépe. Alespoň to tak vypadá, protože točí filmy lepší a mezinárodně úspěšnější.

Asi cítí určitou zodpovědnost, protože v poslední době začali doslova na diváky apelovat. Především prostřednictvím názvů svých snímků, které stále častěji na konci uzavírá vykřičník. Jen na festivalu dokumentů v Jihlavě se objevují hned dva nové české dokumentární snímky s vykřičníkem v titulu: Svobodu pro Smetanu! a Země česká, domov tvůj! Že jde o vyjádření podivného společenského klimatu, netřeba zpochybňovat. Doufejme, že společnost náznaky pochopí, protože si dokážu představit názvy o dost ostřejší.