Tereza Zavadilová: Zima se blíží

Předseda vlády Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Premiér Bohuslav Sobotka svým zdrženlivým postojem vůči protiruským sankcím prokázal odvahu, rozhodně ne zbabělost, jak jej kritizovala část opozice. Má pravdu, když říká, že ekonomické sankce vůči Rusku nepřinesly kýžený efekt, tedy zmírnění vnitrostátní krize na Ukrajině.

Zastánci sankcí naopak nemají pravdu, když tvrdí, že na českou ekonomiku budou mít jen omezený vliv. Na přímý obchod Česka s Ruskem možná. Ale Rusko je velkým obchodním partnerem Německa, pro které část našeho průmyslu funguje jako subdodavatel. Nepřímý vliv tak může být významný: izolace Ruska již nyní vedla k propadu prodejů automobilů, což brzy silně pocítí i tuzemští dodavatelé pro autoprůmysl. Sankce jsou sadomasochistický koktejl, jehož negativnímu dopadu se churavá Evropa nevyhne. Tolik ekonomická stránka věci. Politická a bezpečnostní je ještě problematičtější.

V pátek odpoledne ruský prezident Vladimir Putin pronesl slova, která by neměla zapadnout: „Dovoluji si připomenout, že Rusko je jednou z nejsilnějších jaderných velmocí. To nejsou slova, ale skutečnost.“ Ostrý výrok byl odvetou za prohlášení ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka, že Ukrajina bude usilovat o vstup do NATO. Jeden z českých diplomatů uvedl, že takto blízko třetí světové válce jsme nestáli ani během studené války. Pokud by došlo k angažmá Severoatlantické aliance na Ukrajině, válka bude – Putin si americké vojáky na svou hranici prostě nepustí. To je obrovské nebezpečí, kterého by si západní lídři měli být silně vědomi.

Invaze nebo válka? Přesné informace chybí

V tomto kontextu absurdně působí diskuze o tom, zda údajná přítomnost ruských vojáků na Ukrajině již je „invazí“ a „válkou“, či nikoli. Je to mudrování o ničem, konflikt na východní Ukrajině totiž poznamenává informační vakuum dané především tím, že neexistují spolehlivé zdroje, zprávy běhají z páté ruky skrze sociální sítě. Takže se třeba dozvíme, že „v Doněcku se objevili ruští vojáci. Uvedl to podle Ukrajinské pravdy novinář Tymur Olevskyj s odvoláním na místní obyvatele. Jeho tvrzení ale nešlo ověřit z dalších zdrojů.“ Bezejmenný zástupce separatistů kontruje, že sice kolem Donbasu jsou tisícovky ruských vojáků, ti tam ale pomáhají dobrovolně z dovolené. Něco tvrdí NATO a opak Kreml. Jako by na skutečnou válku všichni netrpělivě čekali.

Ukrajina mezitím spadla do vlastní pasti. Jejím představitelům se může hodit vlastní občanskou válku, se kterou se neumějí vypořádat, externalizovat, vydávat ji za válku s Ruskem a být z mezinárodního hlediska v pozici oběti. Zima se blíží a kvůli miliardovým dluhům za plyn už v Kyjevě od léta neteče teplá voda. Kdo dá Ukrajině na podzim peníze na nákup plynu, když jej Rusko již dotovat nebude? Západ? Zima může být opravdu krutá.