Vláda reformuje ekonomiku všem navzdory

Miroslav Kalousek, Petr Nečas

Miroslav Kalousek, Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Premiér i ministr financí dál vehementně obhajují opatření, jež hodlají tuzemské ekonomice naordinovat, většinového souhlasu ve společnosti se ale s největší pravděpodobností nedočkají. Naopak, na nepochopení či nesouhlas narážejí na všech stranách. Nejnověji právě šéf státní pokladny Miroslav Kalousek (TOP 09) u zástupců Asociace samostatných odborů, s nimiž jednal včera. Největší odborová centrála v zemi se pro změnu odmítla bavit s Petrem Nečasem (ODS).

Strategii kabinetu kritizují nevládní ekonomové i firmy. A to přesto, že ty větší jako jediné vyššímu zdanění unikly. Přinejmenším rozpaky vládnou ve velkých společnostech především kvůli zvyšování sazeb daně z přidané hodnoty. Automobilky se obávají zvýšení provozních nákladů, stavební firmy zase kvůli vyšší DPH varují před prohloubením propadu stavebnictví.

Naštvaní jsou kvůli zrušení podpory takzvané zelené nafty zemědělci. Agrární komora už rovnou mluví o blokádě Prahy. Třetí dubnovou sobotu, pokud se všichni nespokojení dokážou domluvit, může hlavní město zažít skutečně masovou demonstraci. Odboráři, kteří ji svolali, už zdaleka nejsou jediní, komu vládní hospodářská politika nepřipadá rozumná.

Paradoxem přitom je, že vlastně nikdo příliš nepopírá, že rozpočtovou politiku je nutné krotit. Zvolená metoda ale vadí.
Ekonomové upozorňují, že už úspory, kterými léčila vláda rozpočet vloni, zpomalily hospodářský růst zhruba o 0,5 procenta. Žádná tragédie to sice není, ale tenhle trend bude pokračovat.

Příliš vhodná doba není ani na zvyšování sazeb daně z přidané hodnoty. Ceny už tak rostou především kvůli vnějším vlivům – zdražování ropy či plynu. Ostatně že rozpočtová konsolidace, zejména zvýšení sazeb DPH od počátku let 2012 i 2013, bude mít neblahý vliv na růst hrubého domácího produktu, připouštějí i analytici ministerstva financí.

Je tedy otázka, jestli zvolená strategie přece jenom nedozná během tvorby novel zákonů, kterými ji musí parlament podpořit, nějakých změn. Takovou věc ovšem vláda pár dnů poté, co balík daňových změn a úsporných opatření schválila, skutečně připustit nemůže.