Zápisník Daniela Nováka: Naslouchat MMF

Nová výstavba ve starých Letňanech

Nová výstavba ve starých Letňanech Zdroj: Arsen Lazarevič/E15

Nová výstavba ve starých Letňanech
Nová výstavba ve starých Letňanech
Nová výstavba ve starých Letňanech
Nová výstavba ve starých Letňanech
5
Fotogalerie

Ekonomika hezky roste. Jen stavebnictví musí mít zas něco speciálního a padá. Projevuje se tak závislost na státu a jeho dopravních zakázkách. Bez nich by na soukromé poptávce přežil ze stavebních podniků jen zlomek. To se projevuje v chování stavbařů. Na konci každého tendru si totiž můžou téměř bezpečně říci: Sejdeme se u ÚOHS. 

Mezinárodní měnový fond, Světová banka a Světová obchodní organizace varují před úpadkem role obchodu v mezinárodní ekonomice a před růstem protekcionismu. Superkapitalistické instituce vyzvaly vlády též k umožnění mezinárodního stěhování za prací. Jinými slovy k otevření cest migraci. I zatvrzelý ultralevičák musí uznat, že zájem kapitálu se tu protíná se zájmem všeobecně lidským. Z pravdoláskařství přitom MMF, SB a WTO nikdo podezírat nemůže.

Průmyslový region Plzeňska už nasál skoro třiatřicet tisíc pracujících cizinců. A to prosím jen z EU. Další tisíce jich tam jsou ze zemí typu Ukrajiny nebo Moldavska. Štěstí, že si těchto lidí nevšímají ti, kteří tu honí imaginární muslimy. Protože bez nich by se tady nehnul ani šroubek.

Výrobce funkčního, tedy pot dobře odvádějícího oblečení Moira začal vyrábět neprůstřelné balistické vesty pro vojenskou policii. Kdyby byl člověk hodně cynický, tak by mohl poznamenat něco o tom, že kromě potu budou vesty jistě stejně dobře odvádět i krev.